Gelderse Vallei

'Kinderen eten veel te weinig groente en fruit'

Zoë en de nijntje stickervellen
Zoë en de nijntje stickervellen © eigen foto
WAGENINGEN - Slechts twee van de vijf kinderen eten genoeg groente en fruit, dat blijkt uit cijfers van de Wageningen University and Research (WUR). Zoë van der Heijden van de WUR wil daar wat aan doen: zij en haar collega-onderzoekers ontwikkelden de methode 'Nijntje eet de regenboog'. Vanaf deze week kan iedereen daaraan mee doen.
"We willen er spelenderwijs voor zorgen dat kinderen meer groente en fruit gaan eten. Ouders of verzorgers kunnen een gratis Nijntje-stickervel ophalen bij een Bruna of ReadShop bij hen in de buurt die ze op een speciale poster kunnen plakken. De poster is makkelijk te printen via de website van de WUR. Elke keer als ze een stuk kiwi, wortel of bosbes eten, mag het kind op die plek een sticker plakken. Ook het sociale aspect van het eten vinden wij belangrijk: maak er echt een gezellig momentje van."

Voorkomt gezondheidsproblemen

Volgens de promovenda eten kinderen veel te weinig van al dat gezonds. "De cijfers zijn best schokkend. Groente en fruit zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van een kind en leggen de basis voor een gezond eetpatroon later. Het voorkomt veel gewichts- en gezondheidsproblemen. 95 procent van de kinderen van 4 tot 11 jaar voldoet niet aan de aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid groente. Slechts twee op de vijf haalt de aanbevelingen voor zowel fruit- als groente-inname."

Veelbelovend onderzoek

Het doel voor de Wageningen Universiteit is vooral om te onderzoeken of deze methode echt werkt. Eerder werd al onderzoek gedaan naar 'Nijntje eet de regenboog' op verschillende basisscholen. Volgens Zoë waren die uitkomsten al veelbelovend.
"Wij hopen natuurlijk dat aan de ene kant ouders en kinderen meer groente en fruit gaan eten. Aan de andere kant zijn we heel benieuwd of deze methode echt succesvol is en waarom. Vanuit onderzoeksperspectief zijn we vooral geïnteresseerd in de ervaringen van ouders, zowel over het gebruik en de vermeende effectiviteit. Uiteindelijk hopen we met deze informatie meer inzicht te krijgen in factoren die hieraan bijdragen."

Bijdrage aan de wetenschap

En wat als je de stickers hebt geplakt, de verhaaltjes hebt voorgelezen en veel groente en fruit hebt gegeten? "Dan hopen wij dat ouders de korte vragenlijst invullen om zo een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Het leuke is dat ze dan ook nog kans maken op een van de prijzen die ze kunnen winnen. Ouders kunnen tussen 11 en 23 maart de stickers ophalen, het invullen van de vragenlijst kan daarna uiteraard ook nog."