Stedendriehoek / Achterhoek

Eten en slapen is de nieuwe toekomst voor Joppekerk

In de toekomst kun je misschien lekker op het terras zitten bij het restaurant dat in de kerk moet komen.
In de toekomst kun je misschien lekker op het terras zitten bij het restaurant dat in de kerk moet komen. © Architect Harry van’t Hof
JOPPE - Midden in het dorp Joppe onder de rook van Deventer staat de kerk van het 435 inwoners tellende Joppe. De parochie Twaalf Apostelenis voornemens de kerk te sluiten. Maar voordat de kerk ook daadwerkelijk aan de eredienst onttrokken kan worden, kunnen parochianen nog eenmaal hun bezwaren uiten. Ze zijn teleurgesteld over de sluiting, maar er wordt ook hard gewerkt aan een nieuwe invulling voor de kerk.
Eten en slapen is onderdeel van die nieuwe invulling. Peter Wolbert loopt door de tuin van de parochie. "Hier komt straks het terras en in de kerk moet dan een restaurant komen." Als hij verder loopt, legt hij uit dat de plannen nog groter zijn. "Hier, achterin de tuin, daar moet een nieuw gebouw komen. Het plan is om daar een hotel met ongeveer 50 à 60 kamers te maken." Met dit plan is er een nieuwe toekomst voor rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. De plannen zijn er én er is al een exploitant. "Maar het koopcontract is nog niet getekend, dus ik kan nog niet alles vertellen."
Het is fijn dat we in onze kerk samen kunnen komen al heeft hij straks een andere jas
Germaine van der Lande, parochiaan

Laatste kans

Toen in 2020 het nieuws kwam dat deze kerk de deuren moet sluiten, stond een groepje parochianen op. "Als je het overlaat aan de markt, dan weet je nooit zeker of de kerk een functie voor het dorp blijft behouden. Omdat wij merkten dat iedereen in Joppe graag wil dat de kerk een functie voor de samenleving krijgt, zijn we een initiatiefgroep opgestart."
In de kerk zijn nu nog steeds vieringen, maar het moment dat ook deze kerk aan de eredienst wordt onttrokken, komt wel steeds dichterbij. Maandagavond is er nog een laatste kans voor parochianen om hun bezwaren kenbaar te maken. "We hebben al verschillende bijeenkomsten gehad", zegt pastoraal werker Carin Timmerman. "De hoorzitting is de laatste stap. Dat is een bijeenkomst om zeker te weten dat alle mensen gehoord zijn. Iedereen die maandagavond aanwezig is, kan zijn mening laten horen."
Of mensen dat ook doen? "Ik denk wel dat er mensen zijn die hun gevoel nog een keer op tafel willen leggen", zegt Germaine van der Lande. Ze is parochiaan en lid van de pastoraatsgroep. "Maar het is slechts een formaliteit, want alle bezwaren worden gehoord, gaan in een dossier en dat is het. De sluiting gaat er komen." Dat bevestigt ook Timmerman: "Het bisdom zou theoretisch de sluiting nog kunnen tegenhouden, maar zoals het er nu naar uitziet gaat de kerk dicht."

HH. Twaalf Apostelen

De parochie HH. Twaalf Apostelen bestaat sinds 1 januari 2010. Twaalf parochies zijn samengevoegd tot deze parochie. In 2016 wordt de parochie uitgebreid met nog twee geloofsgemeenschappen (Brummen en Drempt). Hierdoor zijn er veertien geloofsgemeenschappen. De parochie heeft net zoveel gebouwen.

In 2020 heeft de parochie een toekomstplan opgesteld. Doordat er steeds minder mensen naar de kerk gaan en onder andere het onderhoud van gebouwen veel geld kost zijn er keuzes gemaakt. In totaal negen kerken moeten hun deuren de komende jaren sluiten.

Vorig jaar werden de kerken in Olburgen en Baak aan de eredienst onttrokken en sinds januari dit jaar zijn er ook geen vieringen meer in Hengelo. Uiteindelijk blijven er drie kerken over: Zutphen, Lochem en Keijenborg.

Niet over één nacht ijs

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat je kunt dineren in de kerk wordt er volop aan het plan gewerkt. "Een hotel-restaurant is een commerciële bestemming die voldoende opbrengst creëert zonder dat je een beroep hoeft te doen op subsidies of vrijwilligers", zegt Wolbert. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben ook met de gemeente om tafel gezeten om te testen en te toetsen of dit past Daar werd heel positief op gereageerd. We hebben ook een principeverzoek ingediend bij de gemeente en daar heeft de gemeente Lochem heel erg positief op gereageerd.
Laatste kans om stem te laten horen tegen sluiting kerk Joppe.

Ruimte voor gebed blijft

Het lijkt er dus op dat er voor de parochianen veel gaat veranderen. "We raken onze plek waar we samen bidden, maar bovenal samenkomen, nu kwijt", zegt Van der Lande. "Naar een viering gaan in bijvoorbeeld Zutphen is voor ons toch echt anders. We moeten dan reizen en zijn vooral niet meer samen met de mensen die we al heel lang kennen en ontmoeten tijdens de vieringen."
Er blijft ruimte voor gebed in de kerk.
Er blijft ruimte voor gebed in de kerk. © Architect Harry van’t Hof

Lichtpuntje

Toch gloort er wel een lichtpuntje in het hele verhaal. De initiatiefgroep wil dat er in de kerk ruimte blijft voor gebed en voor samenkomst. "Wij hebben dat als voorwaarde gesteld naar de exploitant", zegt Wolbert. Nu de plannen concreter worden en de sluiting van de kerk dichterbij komt ziet ook Van der Lande misschien wel dat het niet anders meer kan: "Toen we het nieuws kregen, sloeg dat in eerste instantie in als een bom. We hadden natuurlijk gehoopt dat juist deze kerk open zou blijven. Maar het is fijn dat we in onze kerk samen kunnen komen al heeft hij straks een andere jas."