Stedendriehoek / Achterhoek

OVV start formeel onderzoek naar brugdrama in Lochem

De brugboog viel 's morgens uit de takels naar beneden.
De brugboog viel 's morgens uit de takels naar beneden. © ANP
LOCHEM - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een formeel onderzoek naar het brugongeluk van 21 februari in Lochem. Bij dat ongeluk viel een brugboog uit de takels, waarna twee mensen omkwamen. Nog eens twee mensen raakten gewond.
Nog op de dag van het ongeluk meldden drie technisch onderzoekers van de OVV zich in Lochem. Zij waren daar voor een zogeheten voorverkenning. De drie namen de situatie op de bouwplaats in ogenschouw, maakten aantekeningen, namen foto's en video's en probeerden zich een eerste beeld te vormen van het drama dat zich die ochtend had ontvouwd.
Daarna werd intern de afweging gemaakt of de OVV over zou gaan tot een formeel onderzoek. Die beslissing is nu genomen: het onderzoek komt er. De algemene insteek van het onderzoek is antwoorden te vinden op de vraag of er veiligheidslessen uit het ongeluk kunnen worden getrokken.
De Onderzoeksraad streeft ernaar het onderzoek binnen één jaar na het voorval af te ronden.

Ook Arbeidsinspectie is bezig

Los van de OVV doet ook de Nederlandse Arbeidsinspectie onderzoek. Die partij valt onder het gezag van het Openbaar Ministerie en kijkt waar het mis is gegaan in Lochem.
De Arbeidsinspectie deed afgelopen dinsdag nog een oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht. Het publiek werd gevraagd alle beelden te delen die gemaakt zijn voor, tijdens en na het ongeluk. Er kwamen daarna zo'n tien tips binnen.