Noord-Veluwe

Provincie niet blij met busvervoerder: 'Die bussen deugen niet'

Bussen van Keolis onder de naam RRReis.
Bussen van Keolis onder de naam RRReis. © Omroep Gelderland
De provincie Gelderland is ‘absoluut niet tevreden' met de prestaties van busvervoerder EBS. Dat zei gedeputeerde Klaas Ruitenberg. EBS rijdt in Gelderland vooral op de Veluwe.
Door personeelstekorten komt EBS de afspraken van buslijnen niet na. De afgelopen maanden viel 2,5 procent van de lijnen uit. Dat is 2 procent meer dan de norm, die ligt op maximaal 0,5 procent. De provincie zegt financiële maatregelen voor te bereiden. EBS ‘moet gaan leveren’, sprak Ruitenberg tijdens een ingelast debat over het onderwerp.

Minder bussen

Maar om niet door de hoeven te zakken, ligt er een voorstel om voorlopig 10 procent van de ritten af te blazen. Zodat de rest van de lijnen wel kan blijven rijden. Volgens Ruitenberg wordt daarmee wel geregeld dat de betrouwbaarheid overeind blijft.
Die bussen deugen niet, schrappen is het enige wat EBS kan
Jan Daenen PvdA'er
Het bedrijf rijdt ook met de rammelbussen. Dat zijn de bussen die naar rechts trekken en waar veel chauffeurs last van hebben. Voor 1 juni moeten de problemen met de bussen zijn verholpen.

'Van de zotte'

Dat EBS de lijnen afschaalt, noemt PvdA’er Jan Daenen van de zotte. "Die bussen deugen niet, schrappen is het enige wat EBS kan.”
De provincie wil dat op 1 december alle lijnen weer rijden en het afschalen is teruggedraaid. Een voorstel om EBS nog harder aan te gaan pakken, haalde het niet. Veel partijen steunden de houding van het Gelders college.