Arnhem en omstreken

Heftige reacties na plan minister om Arnhems hoofddoekjesbesluit terug te draaien

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en demissionair minister Dilan Yesilgöz.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en demissionair minister Dilan Yesilgöz. © ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Demissionair minister Dilan Yesilgöz maakt een plan om het dragen van hoofddoeken, keppels en tulbanden door boa's landelijk te verbieden. De Arnhemse gemeenteraad - die het uitdragen van religieuze uitingen toestaat - reageert daarop heftig. Voorstanders zijn woedend dat de minister zich met lokale politiek bemoeit. Tegenstanders zijn blij met het plan, maar vinden het 'onbetrouwbaar' bestuur.
Begin 2022 stemde de Arnhemse gemeenteraad vóór een voorstel van DENK dat handhavers een keppel, tulband of andere religieuze uiting mogen dragen. Eind vorig jaar werd het verbod in Arnhem daadwerkelijk afgeschaft. Maar de Tweede Kamer en minister Yesilgöz zijn daar fel op tegen.
De woordvoerder van de minister bevestigt dat ze bezig is met een plan om zichtbare religieuze uitingen via landelijke regels te verbieden.
En dat is tegen het zere been van de meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad dat voor het dragen van religieuze uitingen stemde.

'Rookgordijn voor discriminatie'

"Het is schandalig dat de minister een koers vaart die achterhaald is en niet past bij de tijdsgeest van inclusiviteit en respect voor diversiteit", foetert Yildirim Usta (DENK). "Haar pogingen om dit lokale initiatief te dwarsbomen zijn een directe aanval op onze inclusieve samenleving."
Usta noemt de argumentatie van de minister dat handhavers neutraliteit uit moeten stralen 'een rookgordijn voor discriminatie'. "Dat staat lijnrecht tegenover onze fundamentele principes van vrijheid, gelijkheid en emancipatie."
"Onbegrijpelijk", reageert Mark Coenders (GroenLinks). "Wij gaan zelf over onze boa's. Hiermee grijpt de minister in op de autonomie van gemeenten."

Naar de wens van Wilders

Coen Verheij (PVV) is juist blij met het aanstaande verbod. Zijn landelijke partijleider Geert Wilders liet eerder ook al weten dat wat hem betreft de hoofddoeken bij boa's 'dan maar bij wet verboden moeten worden'.
Dat Arnhem zo kort na het het opheffen van het verbod op zichtbare religieuze uitingen bij boa's dat besluit alweer terug zou moeten draaien, draagt volgens Verheij bij aan het beeld van een onbetrouwbare overheid. "Enerzijds als een soort van rebellerende gemeente en anderzijds als een gemeente die te pas en te onpas haar beleid wijzigt op zeer principiële punten."

'Vertrouwen inwoners wederom geschaad'

Ook VVD'er Nicky Eppich ziet het als 'onbetrouwbaar bestuur' wat Arnhem laat zien. "We hebben hiervoor gewaarschuwd. Het vertrouwen van de inwoners wordt hierdoor wederom geschaad." Eppich noemt het 'compleet onbegrijpelijk' om tegen de minister en Tweede Kamer in te gaan.
Arnhem is op solo gegaan. Met alle risico’s van dien.
fractievoorzitter Klaartje Koorn (CDA)
Arnhem heeft te vroeg gehandeld, concludeert Klaartje Koorn (CDA). "En voor al het beleid geldt dat achteraf ruimte beperken vaak veel meer negatieve reacties oplevert dan vooraf goed afwegen en vertragen. Maar Arnhem is solo gegaan. Met alle risico’s van dien."
Gerrie Elfrink (SP) vindt het kwalijk dat burgemeesters 'politiek gaan bedrijven over de rug van handhavers die zelf willen dat het uniform in ere wordt gelaten'.

Marcouch denkt dat het niet kan

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch zelf laat weten dat hij vermoedt dat het plan van de minister helemaal niet kan.
"Je moet daar een grond voor hebben." Zijn woordvoerder verwijst naar een bericht via X van hoogleraar staatsrecht Wim Voermans die op basis van de wet twijfelt of de minister de zich met kledingvoorschriften van gemeentelijke boa's mag bemoeien.

'Komen er op andere manier niet uit'

De uitwerkingen en details van haar plan volgen over een aantal weken, belooft Yesilgöz. De minister beloofde eerder in gesprek te gaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om tot een oplossing te komen. Maar laat nu weten er niet 'op een andere manier' uit te komen.