Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

'Mijd de binnenring van de supermarkt', tipt de huisarts

Het vermijden van de ongezonde paden in de supermarkt is soms lastig.
Het vermijden van de ongezonde paden in de supermarkt is soms lastig. © ANP
BRUMMEN - Een groeiend aantal mensen in Nederland kampt met overgewicht, kwam onlangs in het nieuws. Huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen weet er alles van. In haar praktijk ziet ze ook geregeld mensen die (veel) te zwaar zijn.
Het valt de huisarts op dat het, op straat en in haar praktijk, vaak jonge mensen zijn die overgewicht of zelfs obesitas hebben. Sommigen van hen zitten daarmee, anderen juist niet. Dat doet Klijn Velderman op twee gedachten hinken.
"Enerzijds ben ik blij dat veel mensen niet meer zoiets hebben van: ik moet lijnen, ik moet dun zijn. Maar inmiddels lijkt het tegenovergestelde wel een beetje aan de hand. Ik vind dat zorgelijk. 51 procent van de mensen ouder dan 20 jaar in ons land is gewoon te zwaar. En soms behoorlijk te zwaar", aldus de huisarts.

'We leven in welvaart'

Klijn Velderman wijst mogelijke oorzaken aan voor de toename van het aantal te zware mensen. "We leven in de tijd van nu. En de tijd van nu is dat véél jonge mensen een groot deel van hun tijd op sociale media doorbrengen. En we leven in welvaart, hè? We hoeven niet zo veel te bewegen en kunnen eigenlijk alles eten wat we willen eten. En dat gaat natuurlijk niet. Als je te veel eet en te weinig beweegt, word je zwaarder. Punt."
Iedereen weet stiekem wel dat het zo werkt, maar er daadwerkelijk naar handelen is voor veel mensen een moeilijke stap. Klijn Velderman: "Uit de huisartsengeneeskunde weten we dat we al jarenlang leefstijladviezen geven, maar dat het in de praktijk voor veel mensen lastig blijkt die adviezen op te volgen."
"Mensen zitten in een patroon en kunnen daar niet uit wegkomen", heeft de Brummense huisarts ervaren. "Een half jaartje het advies opvolgen, dat lukt misschien. Of een jaartje. Maar daarna vallen mensen vaak terug en schieten ze terug in het oude. Dan ben je dus niets opgeschoten. Een leefstijladvies opvolgen is heel hardnekkig en moeilijk."

Wanneer overgewicht en wanneer obesitas?

Als je wilt weten hoe gezond jouw gewicht is, kun je je Body Mass Index (BMI) uitrekenen. Hoe? Door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Het getal dat daar uitkomt is een indicatie of je gezond op gewicht bent, onder- of overgewicht hebt of zelfs obesitas. Op de website van het Voedingscentrum kun je gemakkelijk jouw eigen BMI uitrekenen.

Klijn Velderman probeert haar patiënten met overgewicht te waarschuwen voor de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Die kan namelijk leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes type 2. "Die laatste ziekte neemt ontzettend toe en is gewoon een welvaarts-suikerziekte. Je lijf kan alle suiker dan niet goed meer verwerken. Normaal lukt het wel om de overtollige suikers af te breken, maar als je élke dag veel suiker krijgt, raakt je lijf uitgeput en weet het gewoon niet meer wat het met al die suiker moet. Dat is suikerziekte type 2."

Verkeerde voeding

Niet iedereen die met overgewicht kampt, kan daar zelf echt iets aan doen. Sommige mensen hebben een probleem met hun schildklier of een andere fysieke kwaal, waardoor afvallen niet gaat. "Maar grofweg is het vaak verkeerde voeding en te weinig bewegen", weet de huisarts. "In mijn ervaring is dat absoluut de meerderheid."
Voor wie graag wat gewicht wil verliezen en behoefte heeft aan extra advies, heeft Klijn Velderman een slimme tip. "Neem in de supermarkt alleen de buitenring. Daar liggen doorgaans de verse groenten, de verse producten en brood en zuivel. Alles wat aan de binnenkant van de supermarkt staat, heb je eigenlijk niet nodig", lacht ze.
"Het zal natuurlijk niet in elke supermarkt gelden, maar let er maar eens op. In principe heb je alleen maar verse producten nodig en die staan in de buitenring. Al die pakjes met troep heb je niet nodig, dat zijn de goedkope dikmakers en de ongezonde producten."