Gelderland

Aanhoudingen voor serie auto-inbraken

Een opengebroken auto
Een opengebroken auto © archief ANP
ARNHEM - In een groot onderzoek naar een serie auto-inbraken in Gelderland zijn twee aanhoudingen verricht. Volgens de politie gaat het om twee mannen van 27 en 48 jaar uit Litouwen.
De verdachten zouden de afgelopen periode op verschillende plaatsen in Gelderland een groot aantal auto’s hebben opengebroken. Opvallend daarbij is dat steeds dezelfde onderdelen uit de wagens weggenomen werden. Het ging dan vaak om middenconsoles, navigatiesystemen, airbags en sturen.

Duizenden euro's schade

Volgens de politie gingen de verdachten professioneel te werk. Ze pleegden in één nacht meerdere inbraken in dezelfde wijk. In totaal gaat het hierbij om 48 auto-inbraken in vier maanden tijd.
Het schadebedrag per diefstal varieert tussen de 10.000 en 16.000 euro. Sommige auto-eigenaren werden na reparatie zelfs voor de tweede keer slachtoffer van een inbraak, door vermoedelijk dezelfde verdachten.

Rondtrekkende dieven

Het Team Heterdaadtechniek van de politie kon snel vaststellen hoe de inbraken zijn gepleegd. Het team vermoedt dat het gaat om mobiel banditisme. Dat zijn internationaal rondterekkende criminele bendes die hun geld verdienen met het plegen van strafbare feiten.
Het onderzoek naar de serie inbraken liep van november 2023 tot eind februari en was een samenwerking van politie en Openbaar Ministerie.