Arnhem en omstreken

Drie mannen opgepakt voor explosies in winkelcentrum

De schade bij Diner 66 na de explosie.
De schade bij Diner 66 na de explosie. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De politie heeft dinsdag drie verdachten uit Hoofddorp en Amsterdam opgepakt voor hun mogelijke aandeel in de explosies in winkelcentrum Elderveld in Arnhem-Zuid, afgelopen voorjaar.
Op 8 juni werden explosieven geplaatst bij twee horecazaken in het winkelcentrum, lunchroom Sofram en cafetaria Diner 66. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie haalde die weg, maar een nacht later gingen bij Diner 66 alsnog twee explosieven af. Daarbij raakten meerdere horecagelegenheden beschadigd.
Burgemeester Marcouch van Arnhem had beide zaken toen al uit voorzorg gesloten. Hij vreesde voor 'onveilige situaties'.
De gebeurtenissen leidden tot spanningen in de buurt. Een journalist van Omroep Gelderland die in het winkelcentrum verslag wilde doen, werd bedreigd en in het gezicht geslagen.
De schade na de explosies was het grootst bij Diner 66. Uitbater Ronald Nathans sprak zijn ongenoegen uit over de gedwongen sluiting erna, die hij 'onzinnig' noemde. Ook Faik Tuncer van eetcafé Sofram baalde van de gebeurtenissen. Hij kon door de sluiting twee weken geen omzet draaien.

'Zwaar de pineut'

"Dat heeft mij zeker 20.000 euro gekost", zei Tuncer destijds tegen Omroep Gelderland. "Ik had de kosten voor mijn personeel wel gewoon doorlopen. Daarnaast moet je veel producten weggooien, waardoor ik zwaar de pineut ben."
De drie aangehouden verdachten zitten vast voor verhoor. Het gaat om twee mannen uit Hoofddorp van 18 en 19 jaar en een 18-jarige Amsterdammer.
Onder meer het opsporingsprogramma Plaats Delict besteedde aandacht aan de zaak.