Stedendriehoek / Achterhoek

Arbeidsinspectie in Opsporing Verzocht: 'Deel beelden brugongeluk Lochem'

Twee bouwvakkers uit Belgie en Polen kwamen om het leven in Lochem, twee anderen raakten gewond.
Twee bouwvakkers uit Belgie en Polen kwamen om het leven in Lochem, twee anderen raakten gewond. © ANP
LOCHEM - De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht getuigen van het brugongeluk in Lochem oproepen zich te melden. De inspectie vraagt mensen die foto's en beelden hebben die met de dienst te delen.
Bijna twee weken geleden stortte een brugboog naar beneden tijdens het inhijsen. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. In het bijzonder is de Arbeidsinspectie op zoek naar bewegende beelden van het exacte moment dat het ongeval gebeurde.
De oproep gaat niet alleen om foto's en beelden van het ongeval zelf, maar ook van de dagen ervoor. Het belangrijkste doel van de Arbeidsinspectie is te achterhalen hoe het ongeluk kon gebeuren en hoe dat eventueel voorkomen had kunnen worden.

Vrije nieuwsgaring en bronbescherming

Op de dag van het ongeluk maakte ook Omroep Gelderland beelden in Lochem. Die beelden zijn op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de economische delicten gevorderd door de Arbeidsinspectie.
Eén van de bogen is uit de takel naar beneden gevallen.
Eén van de bogen is uit de takel naar beneden gevallen. © ANP
Een verslaggever van Omroep Gelderland is opgeroepen te getuigen, maar werkt daaraan niet mee. "Wij leven mee met de slachtoffers, de nabestaanden en alle mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Toch werken wij niet mee, omdat het niet past bij onze rol van journalist", zegt hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland.
"Een journalist moet vrij nieuws vergaren en daarin zijn bron(nen) beschermen. Wij opereren altijd onafhankelijk en zijn geen verlengstuk van politie, justitie of de Arbeidsinspectie."
Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bevestigt dat: "Media kunnen zich beroepen op hun persvrijheid", zegt Bruning . "Als journalist ben je onafhankelijk en doe je verslag van wat je ziet. Je bent daar om het publiek informatie te geven. Als je getuige wordt, dan komt juist die onpartijdige rol in het geding en dat is wat de Arbeidsinspectie zich moet realiseren." Het beschermen van bronnen is een groot goed. "Dat is zelfs in Europese wetgeving vastgelegd."

Onderzoek op locatie nog niet afgerond

De Arbeidsinspectie laat weten dat de locatie van het ongeval nog niet kan worden vrijgegeven: "Het onderzoek op de bouwlocatie loopt nog en kan nog niet worden afgerond. Het is nog niet in te schatten wanneer dat wel het geval is", laat woordvoerder van de Arbeidsinspectie Daniëlle Rebel desgevraagd weten.
"Het is belangrijk om het onderzoek, grondig, volledig en zorgvuldig te doen, zodat de oorzaak van het ongeval achterhaald kan worden. En daarvoor heeft de Arbeidsinspectie meer tijd nodig op de ongevalslocatie zelf."