Arnhem en omstreken

OM wil vrouw 14 jaar in de cel na 'horrorfilm' in Elst

Schermen rond de woning aan het Colosseum in Elst.
Schermen rond de woning aan het Colosseum in Elst. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Ze zou haar man met een bijl hebben doodgeslagen in hun huis in Elst en hem daarna in de kruipruimte hebben verborgen. Het OM wil dan ook dat de 56-jarige vrouw langdurig de cel ingaat: veertien jaar. Zelf zegt de vrouw dat ze uit zelfverdediging handelde. Ze wilde niet meer verder met haar man, die haar daarop meermalen zou hebben verkracht. Het OM gelooft haar lezing niet.
Acht maanden lang lag de man dood in de kruipruimte van hun woning aan het Colosseum in Elst, terwijl zijn vrouw iedereen vertelde dat hij haar had verlaten. Het OM denkt dat de vrouw haar man met een vooropgezet plan om het leven heeft gebracht. Ze kocht met haar pinpas een bijl bij de Welkoop en sloeg hem met drie klappen dood in bed, waarna ze hem in de kruipruimte stopte.

Horrorfilm

"De beslissing van verdachte om het lichaam van de man in de kruipruimte te verstoppen roept associaties op met een horrorfilm," zei de officier van Justitie dinsdag. "Het heeft ook de buurt in grote mate geschokt. Hoe moeten zij zich voelen, nu ze met terugwerkende kracht te weten zijn gekomen waar die vele vliegen ook in hun huis vandaan kwamen in oktober 2023?"
De vrouw blijft erbij dat ze haar man doodde uit zelfverdediging. Ze wilde van haar man af en daarop zou hij haar meerdere malen verkracht hebben, vertelde ze in de rechtbank. Toen het weer eens gebeurde, greep ze een zwaar voorwerp van onder het bedkussen. Dat bleek een bijl te zijn en daarmee sloeg hem op het hoofd. "Hij kneep mijn keel dicht, ik kon geen adem meer halen."

Aangepaste verklaringen

De advocaat van de verdachte vroeg vrijspraak voor de vrouw. Maar de officier van justitie gelooft het verhaal van de vrouw niet. "“De verdachte veranderde haar verklaringen in de loop van de maanden op verschillende punten", betoogde de officier in de rechtbank.
Zo zou het slachtoffer aanvankelijk op de overloop zijn overleden, maar later zou dit in de slaapkamer gebeurd zijn. Ook over de gedwongen seks verklaarde de 56-jarige vrouw steeds verschillend. "Er zit geen enkel bewijs van agressie van haar man in het dossier," aldus de officier. "Verdachte heeft haar man zijn grootste goed, het recht om te leven en alle daarbij behorende kansen op geluk ontnomen. Een grotere diefstal bestaat er niet."
De rechtbank doet 26 maart uitspraak.