Rijk van Nijmegen

'Bro, heb je me nou gestoken?', 10 jaar cel geëist voor doodsteken Omar

10 jaar cel en TBS
10 jaar cel en TBS © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een dinsdag in Nijmegen eindigt gitzwart wanneer er na een ruzie tussen twee mannen één van hen bloedend op de grond achterblijft. Hij zal nooit meer opstaan. Het Openbaar Ministerie eist nu tien jaar gevangenisstraf voor de ander.
Het verdriet van de nabestaanden snijdt door de rechtszaal. Hun woorden vol verdriet schetsen een beeld van hoe één steek - in maart 2023 - met een mes handen vol levens heeft verwoest.
“Een dag die ons voor het leven heeft verminkt”, zegt een zus van Omar tegen de verdachte over die dag van 21 maart 2023. "Je hebt met één fatale steek Omar zijn leven ontnomen en ons met diezelfde steek voor het leven verminkt. Het het klinkt misschien gek dat ik dit zeg, maar ook je eigen leven en toekomst heb je verminkt. Laat staan die van je moeder en je familie. […] Hoe kon je dit doen?”
Langslepende ruzie escaleert

Spijt

De verdachte, een 31-jarige man uit Wijchen, hoort de slachtofferverklaringen huilend aan. De rechter vraagt of hij de zaak moet onderbreken omdat de woorden van de nabestaanden de Wijchenaar zo aangrijpen.
“Dit is niet wie ik ben”, zegt de verdachte. Hij heeft spijt van zijn gruwelijke daad. “Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan de nabestaanden. Maar elk excuus is niet gepast. Het zijn maar woorden.”
Voor het doodsteken tijdens een ruzie van Omar uit Nijmegen moet een 31-jarige man uit Wijchen 10 jaar de gevangenis in. Dat is de eis die de officier van justitie de rechtbank donderdag voorlegde. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet de man ook een behandeling ondergaan. TBS met dwangverpleging.

Langslepende ruzie

De verdachte en de 29-jarige Omar uit Nijmegen hadden al langere tijd ruzie met elkaar, met vechtpartijen en bedreigingen over en weer. De ruzie zou over een meisje zijn gegaan. Volgens de verdachte zou Omar het meisje hebben bedreigd en mishandeld. Tijdens een afgesproken ontmoeting bij de wandelpromenade Lentse Warande in Nijmegen op dinsdagavond 21 maart wordt er opnieuw gevochten.
Ditmaal komt dat op gruwelijke wijze tot een kookpunt als de Wijchenaar met een mes in het hart van Omar steekt. Die raakt daardoor zo ernstig gewond dat hij niet veel later is overleden aan zijn verwondingen.

'Bro, heb je me nou gestoken?'

Een getuige verklaart dat het allemaal heel snel ging en kort nadat de twee elkaar in de haren vlogen er bloed vloeit en Omar roept; “Bro, heb je me nou gestoken?” Omar eindigt hevig bloedend op de grond. De verdachte gaat er vandoor en laat de 29-jarige Nijmegenaar hulpeloos achter.
De Wijchenaar die op Omar instak heeft verklaart dat hij meermaals bij de politie heeft gemeld dat de ruzie tussen beiden steeds verder uit de hand liep. Hij probeerde ook aangifte te doen van mishandeling maar voelde zich herhaaldelijk niet serieus genomen door de politie.

Verdachte kondigde daad aan

Op een zeker moment voelt de Wijchenaar zich zo bedreigd dat hij een mes aanschaft. “Als jullie niets doen moet ik mezelf maar gaan bewapenen”, vat de rechtbank het verband tussen de aanschaf van het mes en dat hij zich door de politie niet serieus genomen voelt samen.
Hij waarschuwt de politie dat hij ten einde raad is en stelt dat of hijzelf of Omar zal sterven. Dat hij Omar zal doodsteken als het niet ophoudt. Hij laat een meisje Omar naar de parkeerplaats bij de Lentse Warande in Nijmegen lokken. Met de fatale gevolgen die hem nu, als het aan het OM ligt, 10 jaar gevangenisstraf opleveren.