Rijk van Nijmegen

Lange rijen voor aanvragen van energievergoeding

Mensen die bezuinigen op energie, komen mogelijk niet in aanmerking voor een vergoeding.
Mensen die bezuinigen op energie, komen mogelijk niet in aanmerking voor een vergoeding. © ANP
NIJMEGEN - Door het wegvallen van de energietoeslag en het prijsplafond kunnen veel mensen hun energierekening niet meer betalen. Het Noodfonds Energie is nog de enige mogelijkheid voor een financiële vergoeding. De aanvraag daarvoor is voor veel mensen best ingewikkeld. En dat betekent extra drukte tijdens de formulierenspreekuren in onze provincie.
Het Noodfonds Energie werd eind januari opengesteld. Het is een samenwerkingsverband tussen de overheid en de energieleveranciers. Die hebben de pot gevuld voor mensen met een minimuminkomen die moeite hebben hun energierekening te betalen. Al in de eerste dagen dat het fonds was opengesteld kwamen er tienduizenden aanvragen voor ondersteuning binnen binnen.
"Door het noodfonds krijgen we meer aanmeldingen dan we gewend zijn", licht Maarten van Wekken van de Nijmeegse welzijnsorganisatie Bindkracht 10 toe. "Mensen met een laag inkomen hebben gewoon nog veel moeite om de energierekening te betalen."

Verwarming uit helpt soms niet

Maar de lijst met voorwaarden waar een aanvrager aan moet voldoen is soms verwarrend en bovendien kan het per persoon verschillen hoeveel geld het fonds uitkeert, afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de energienota. "Ik kom veel mensen tegen die bang zijn geworden voor energierekening en als gevolg daarvan de verwarming niet aan durven te zetten. Daardoor wordt hun energierekening heel laag, en kunnen ze dus geen gebruik maken van de regeling", zegt Van Wekken.

Blij met extra formulieren spreekuur

In Zutphen ziet coördinator Atie de Geus van het formulierenspreekuur de laatste weken een toename in het aantal aanvragen. Ook in Berg en Dal is er een duidelijke toename, volgens Theo Flemminks. "We zijn blij dat er sinds kort een derde formulierenspreekuur in Millingen is geopend."
In Arnhem is er ook sprake van een toename de laatste dagen, "maar onze doelgroep reageert altijd wat langzamer", aldus Leone Broks van welzijnsorganisatie Rijnstad. In Apeldoorn en Doetinchem is nog geen sprake van extra hulpvragen.

Mensen zijn naar huis gestuurd

Dit in tegenstelling tot Nijmegen, waar de formulierenspreekuren van STIP massaal worden bezocht. "Maar dat heeft niet alleen te maken met de energietoeslag hoor, ook de gemeentelijke belastingaanslag BSR geeft veel vragen. Gisteren was het formulierenspreekuur in Oud West zo druk dat we mensen naar huis hebben moeten sturen", aldus woordvoerder Mouthaan van Bindkracht 10.

Noodfonds misschien eerder dicht

Het was de bedoeling dat het Noodfonds tot eind maart actief bleef, maar mogelijk wordt de einddatum vervroegd. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen die de komende tijd nog wordt gedaan. Het is mogelijk dat het Noodfonds Energie al tussen 14 en 18 maart ophoudt.