Achterhoek

Margré staat versteld na bevalling schaap Nicky: 'Totaal niet verwacht'

Schaap Nicky met haar vijfling.
Schaap Nicky met haar vijfling. © privé
WEHL - Groot was de verrassing bij de familie Baars in Wehl. Schaap Nicky kreeg zondag een vijfling en dat had de familie Baars nog nooit meegemaakt. Zo gek is dat niet, want de kans dat een ooi een vijfling krijgt, is ongeveer 1 op 1 miljoen.
"We wisten wel dat de ooi ging lammeren", vertelt Margré Baars-Tijken dinsdag. "Ze was wel behoorlijk dik. Maar dat was ze vorig jaar ook en toen kreeg ze een drieling. Vijf hadden we totaal niet verwacht. Heel bijzonder."

'Lammetjes zijn gezond'

"De lammetjes zijn heel gezond. Ze drinken bij hun moeder. Wel geven we twee tot drie keer per dag melk bij, anders wordt het te veel voor de ooi", legt Margré uit.
Ze geloofde eerst niet dat Nicky echt een vijfling had gekregen. "Ik ben vrijwilliger op de kinderboerderij in De Huet. Daar waren we zondag met het gezin. Maar mijn man en onze zoon gingen naar huis. omdat ze wisten dat Nicky zou gaan lammeren. Even later belde hij: Nicky is bezig. En vervolgens: het is een vijfling."
Beschuit met muisjes
"Ik dacht: 'grapjas', maar toen stuurde hij een foto. Toen vroeg ik nog 'van welk schaap heb je er lammetjes bij gelegd', maar het waren er echt vijf van Nicky."

Vruchtbaar jaar

Het is sowieso een vruchtbaar jaar voor de schapen van de familie Baars. "We hebben 22 ooien voor de hobby. En hebben een vijfling, een vierling, tien drielingen en twee tweelingen gekregen."
Een aantal van alle lammetjes houdt de familie zelf. "Het liefst van meerlingen", stelt Margré. Dan is de kans dat die óók weer meerlingen krijgen het grootst.