Arnhem en omstreken

'Kan mijn moeder nooit meer leren kennen', nabestaanden kapot na fatale brand

De afgebrande woning in de De Wiltstraat.
De afgebrande woning in de De Wiltstraat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Tegen de 38-jarige vrouw die wordt verdacht van brandstichting in het pand in de De Wiltstraat in Arnhem, waardoor begin vorig jaar twee vrouwen overleden, is 10 jaar cel met tbs geëist. Het OM meent dat de verdachte 'leugenachtige verklaringen' aflegt over wat er is gebeurd die nacht.
De verdachte bezocht toen de 47-jarige Jacky. Ook de 51-jarige Astrid was bij haar op bezoek. Beide overleden door de brand die is aangestoken. De vraag is door wie. Volgens de verdachte was het Jacky die de boel in de fik stak, nadat ze ruzie hadden gekregen over gestolen sigaretten.

'Elkaars nagels gelakt en make-up gedaan'

Eerder op de avond was er nog niets aan de hand geweest. De vrouwen zouden elkaars nagels hebben gelakt en make-up bij elkaar opgedaan. Het waren vriendinnen.

Het is nog vroeg in de ochtend op dinsdag 31 januari vorig jaar, wanneer er brand ontstaat in een woning aan de De Wiltstraat in Arnhem, in de wijk Sint Marten. De brand blijft nog de hele ochtend woeden. Zeventig buurtbewoners moeten hun huis uit, sommigen van hen in pyjama.

Die avond wordt tussen de resten een dodelijk slachtoffer gevonden. De volgende ochtend stuit de politie op een tweede stoffelijk overschot. Het zou gaan om een 47-jarige bewoonster van het pand en een 51-jarige vrouw die bij haar op bezoek was. Zeven naastgelegen woningen worden onbewoonbaar verklaard.

Na de ruzie werd de verdachte weggestuurd, maar kwam terug om haar pinpas te zoeken. Na in slaap te zijn gevallen op de bank, werd ze naar eigen zeggen wakker in de rook.
Maar dat verhaal is strijdig met eerdere verklaringen waarin de verdachte nog aangaf niets van de brand te weten. Tegen haar eigen moeder en zussen zou ze bovendien hebben verteld verantwoordelijk te zijn voor de verwoestende brand.

Meerdere rollen voor de teddybeer

De verdachte heeft uit boosheid een grote teddybeer in de brand gestoken en deze in de houten hal gegooid, blijkt uit de verklaring van haar eigen familieleden. In het verhaal dat zij nu vertelt, zegt ze de teddybeer juist naar Jacky te hebben gegooid omdat die dreigend op haar afkwam.
De nabestaanden horen het allemaal vol afgrijzen aan. De moeder van Jacky vertelt dat ze nog altijd elke nacht wakker ligt. "Te piekeren over hoe het gegaan zou zijn." Ook is zij boos op de gemeente die haar dochter daar volgens haar nooit had mogen laten wonen. "Het was een zolder boven een garage die op meer dan tien punten was afgekeurd. Het was brandgevaarlijk en er was geen vluchtroute."
Het is nu nooit meer mogelijk om mijn moeder beter te leren kennen
Oudste dochter Jacky
"Ik heb te veel emoties en te weinig woorden", zegt de oudste dochter van Jacky. "Het is nu nooit meer mogelijk om mijn moeder beter te leren kennen en begrijpen."
De middelste dochter van Jacky vertelt in tranen dat haar jongste broertje sinds de uitvaart moeite heeft met het controleren van zijn emoties. "Hij heeft nog zoveel vragen waar we hem geen antwoord op kunnen geven, omdat hij nog te jong is."

'Al mijn spaargeld voor moeder'

"We hebben haar nooit meer kunnen zien", vervolgt ze. "Niet eens meer in haar kist." Zij stelt haar moeder al een groot deel van haar jeugd te hebben moeten missen. "Door jou moet ik dat de rest van mijn leven", bijt zij de verdachte toe. "Ik had je graag al mijn spaargeld gegeven in ruil voor mijn moeder."
Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) is de verdachte in elk geval verminderd toerekeningsvatbaar. Moeilijk te constateren is of haar psychoses en waanbeelden ook komen door een geestesziekte als schizofrenie, of een combinatie van trauma's en middelengebruik.

Verleden met tegenwerken behandeling

Het PBC vond het veel mildere tbs met voorwaarden het proberen waard, maar daar gaat de officier van justitie niet in mee. Ook omdat de verdachte een verleden heeft waarin ze vaak niet goed meewerkte met behandelingen en medicatie bijvoorbeeld niet nam.
Wat hem betreft wordt het tbs met dwangverpleging bovenop tien jaar gevangenisstraf. Over twee weken volgt de uitspraak.