Rijk van Nijmegen

Droom Wil (84) komt uit, hij vindt het eerste kievitsei

Wil met zijn ei.
Wil met zijn ei. © eigen foto
BEUNINGEN - Jarenlang heeft hij het geprobeerd, maar dit jaar is het eindelijk raak. De 84-jarige Wil Schotanus uit Beuningen heeft zaterdag in zijn woonplaats het eerste kievitsei van dit jaar in Nederland gevonden. "Dit is voor mij echt de kers op de taart."
"Ik heb al verschillende jaren hier in Beuningen en omgeving gezocht en ook eieren gevonden. Maar het was altijd net wat later dan het eerste kievitsei. Nu ben ik wel blij dat ik zelf de eerste vinder ben", vertelt Schotanus.

'Laatste jaren zo achteruit gegaan'

"Ik ben weidevogelbeheerder. Ik zorg hier voor de omgeving, maar dat is de laatste jaren zo achteruit gegaan. Ik heb nog een paar veldjes waar wat kievitjes zitten, maar vroeger waren dat er veel meer", benadrukt hij. "Dat is ook vanwege de grassoorten. Je kunt het de boeren niet kwalijk nemen, maar het is allemaal productiegras. Er zit geen kruidje meer in. Dus de vogels hebben totaal geen voedsel meer."
Het zoeken naar kievitseieren is voor hem een sport: "Ik houd alles in de gaten. Ik ben vrijdagmiddag al gaan kijken. Ik denk: dat is raak. Ik zie het aan de manier van vliegen en wat er op de grond gebeurt. Dan vind je de draainesten die het mannetjes maakte. Dus ik dacht: zaterdagmorgen probeer ik het even." En toen was het dus raak.

'Ik wist niet wat me overkwam'

"Je laat je ogen gaan. Toen zag ik het ei liggen. Ik wist niet wat me overkwam. Nee, ik mag het ei niet meer naar de koningin brengen. Dat is sinds 1969 afgelopen. Vroeger raapte ik ze. Een heerlijk eitje hoor. Nu tel ik ze, houd het bij en geef het door aan onze weidevogelorganisatie. En dan gaat de bal wel rollen. Er wordt nog wel gecheckt of het ei nieuw is", aldus Schotanus.
Maandagmiddag was hij weer op de vindplek in Beuningen. "Ik heb het net gecontroleerd. Er liggen nu drie eieren in."
Mediapartner RN7 maakte dit item over de vondst van WIl: