Rijk van Nijmegen

Zo kom je toch nog aan een ticket voor de 4Daagse

De identiteit van de wandelaars wordt streng gecontroleerd.
De identiteit van de wandelaars wordt streng gecontroleerd. © Duncan de Fey
NIJMEGEN - Duizenden mensen hebben maandag naast een ticket voor de Nijmeegse 4Daagse gegrepen. Teleurgestelde wandelaars proberen op allerlei manieren toch nog aan een kaartje te komen. Voor sommigen ligt er daadwerkelijk nog een entreebewijs in het verschiet.
Op Marktplaats zijn na enkele uren al tientallen advertenties verschenen van mensen die forse bedragen overhebben voor een startbewijs. De wanhopige zoekers schrijven er soms uitgebreide verhalen bij, over kinderen die zonder ouders moeten lopen of van mensen bij wie op het moment suprême de internetverbinding wegviel.
Maar zulke doorverkoopwebsites bieden geen soelaas, meldt de organisatie. "Het startbewijs is gekoppeld aan je personalia. Bij de aanmelddag wordt van iedereen de identiteit gecontroleerd. Als dat niet overeenkomt, is het 'helaas, pindakaas'", zegt marsleider Henny Sackers.

Ticket (ver)kopen via organisatie

Wie toch wil meelopen en nog geen kaartje heeft, moet geluk hebben. De organisatie van de 4Daagse biedt dit jaar voor het eerst de optie om tweedehands startbewijzen over te kopen.
Dat kan alleen in een persoonlijk account op de website van de 4Daagse zelf. Vanaf 11 maart hebben deelnemers die toch verhinderd zijn daar de mogelijkheid om hun ticket aan te bieden. Die beschikbare tickets verschijnen dan op een speciale pagina op de 4Daagse-site.
Zelf kiezen aan wie je je ticket doorverkoopt, is volgens Sackers niet mogelijk. "Dat gebeurt volstrekt anoniem. En je kunt ook niet met iemand afspreken dat als jij je ticket om zeven over drie 's nachts online zet, de ander hem direct kan kopen. Daar zit extra wachttijd tussen, als buffer."

Duizenden kaartjes alsnog beschikbaar?

Het systeem moet een einde maken aan de frustratie van vele teleurgestelde wandelliefhebbers die met lede ogen aanzien hoe duizenden lopers mét startbewijs niet komen opdagen.
De afgelopen tien edities lag het aantal mensen dat hun startbewijs niet ophaalde steevast tussen de 2500 en 4000. Als die allemaal hun kaartje aan een ander verkopen, kunnen duizenden pechvogels alsnog meedoen.
Daarvoor betaal je de standaard ticketprijs plus een kleine toeslag, in totaal zo'n 120 euro. Wie zijn kaartje verkoopt krijgt daar ongeveer 109 euro voor terug.