Stedendriehoek

Roshin (28) moest dood vanwege relatie met getrouwde man: ‘Een schande’

De hulpdiensten op de plek waar het gebeurde.
De hulpdiensten op de plek waar het gebeurde. © Luciano De Graaf
APELDOORN - Ze zou een relatie hebben met een getrouwde man, daarom moest ze dood. Twee broers en twee neven waren niet te spreken over het ‘ontspoorde’ gedrag van Roshin (28). Ze waarschuwden haar, maar ‘ze wilde niet luisteren’. Haar bloedeigen broer zou de Apeldoornse daarom, in het bijzijn van haar 3-jarige dochter, met tientallen messteken om het leven hebben gebracht.
“Het is een schande. Door haar zou iedereen in de problemen komen.” Roshins oudste broer, Peshang A. (35) en neef Walid A. (27) voerden veelvuldig gesprekken over haar losbandige gedrag.
Dat blijkt maandag in de rechtbank in Zutphen, waar enkele van deze gesprekken worden voorgelezen. Volgens het Openbaar Ministerie werden ze steeds bozer. “Er is al duizend keer met dat mens gepraat, maar ze snapt het niet. Vermoorden is de oplossing.”
Een eerste poging zou zijn mislukt, vorig jaar juli. Ook broer Ahmad A. (28) en een 36-jarige neef met dezelfde naam worden verdacht van betrokkenheid. Die laatste zou tevens de ex-partner zijn van Roshin. Op 17 juli komt de Apeldoornse niet naar buiten, blijkt uit de gesprekken. In september zouden ze het nog eens proberen. Roshins dochter moest dan vermoedelijk naar school worden gebracht, dus moest ze wel naar buiten.

28 messteken

Het viertal bereidde hun daad goed voor. Er werden wapens, een auto en een slaapplek geregeld. Eén persoon moest het mes ter hand nemen. Dat was broer Peshang. Hij had immers geen kinderen en geen werk. De rest zou hem helpen, onder andere met het betalen van de advocaatkosten, zo blijkt uit de gesprekken.
Op 5 september, rond 11.00 uur ’s ochtends, zou Peshang zijn zus met 28 messteken om het leven hebben gebracht. Dat gebeurde aan de Caspar Fagelstraat in Apeldoorn. “Met grof geweld is ze doodgestoken, liet haar dochtertje ontredderd achter.” De officier van justitie schetst het beeld nog wat specifieker: “Zie je het voor je: een meisje van drie die ziet hoe haar moeder wordt doodgestoken, onder het bloed zit en zegt: 'Mama een beetje au'.”

Geen foto's meer van Roshin

“Niemand heeft zich bekommerd om Roshin. Haar naam is niet eens gevallen. Er zijn niet eens foto’s meer van Roshin.” Het Openbaar Ministerie kan geen andere conclusie trekken dan dat ze de Apeldoornse moeder uit de weg wilden ruimen. “Ze wisten niet wat ze moesten doen met iemand die zich niet aan de culturele normen en waarden hield.”
Eerwraak is dan ook de conclusie. Verdachte Peshang A. zou dat tevens kort na zijn daad hebben verklaard. Later kwam hij daarvan terug. Op Peshang na, ontkennen alle familieleden betrokkenheid bij de moord.
De advocaten van broer Ahmad en neef Walid vragen om een schorsing van hun detentie. Iets waarvan de officier van justitie naar eigen zeggen ‘bijna van haar stoel valt’. “Walid is de aanvoerder van dit verhaal.” Bovendien vreest ze voor herhaling. “Wie zegt dat er niet nog meer doden gaan vallen, als één van de heren vrijkomt?”

Psychiatrisch onderzoek

Alle vier de verdachten worden psychisch onderzocht. Drie van hen hebben aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben. Dat geldt niet voor Peshang A. “Ik ben niet ziek en ik lijd niet aan enige psychische stoornissen”, zegt hij. De rechtbank oordeelt dat hij toch ter observatie moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.
Op 15 mei moeten de mannen zich weer melden in de rechtbank. De inhoudelijke behandeling van de zaken tegen de verdachten laat nog op zich wachten. Naar verwachting gebeurt dat in januari.