Noord-Veluwe

Viertal cel in voor mislukte afpersing in Doornspijk

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Rechtspraak.nl
DOORNSPIJK - Vier mannen uit Elburg en omgeving zijn maandag veroordeeld voor poging tot afpersing en diefstal met geweld. Ze kregen allemaal een celstraf van 18 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.
Het viertal probeerde op 16 maart 2023 een 30-jarige man in zijn woning in Doornspijk met geweld en bedreiging een bedrag van 1000 euro afhandig te maken.
De man werd daarbij fors mishandeld. De vier sloegen onder meer met een ijzeren pijp tegen zijn hoofd en lichaam. Alle vier gebruikten ze geweld, aldus de rechtbank.

Kluis slachtoffer was leeg

De kluis van het slachtoffer was leeg waardoor de afpersing mislukte. Wel namen de mannen telefoons van het slachtoffer mee.
Aanleiding voor de afpersingspoging was een financieel conflict met het slachtoffer. Twee mannen wilden dat op deze manier beslechten, de andere twee waren meegevraagd om het slachtoffer onder druk te zetten.
De 30-jarige man moest worden behandeld aan zijn verwondingen. Bovendien heeft het incident hem veel angst bezorgd, mede omdat het in zijn eigen huis gebeurde.

Andere geweldszaak

Een van de afpersers moet ook twee maanden celstraf uitzitten in een andere geweldszaak, omdat hij opnieuw in de fout is gegaan. Gezamenlijk moeten de vier het slachtoffer ruim 2000 euro schadevergoeding betalen.
Om herhaling te voorkomen, moeten de vier mannen meewerken aan een (klinische) behandeling van hun psychische en/of verslavingsproblematiek.