Gelderse Vallei

Schade tijdens een proefrit: wie betaalt dat?

In Wageningen belandde zondag een auto ondersteboven in de sloot.
In Wageningen belandde zondag een auto ondersteboven in de sloot. © Persbureau Heitink
WAGENINGEN - Het zal je maar gebeuren: je maakt een proefrit met je nieuwe droomauto en je krijgt schade. Dat kan komen doordat je zelf iets fout doet, of door de schuld van iemand anders. Maar wie betaalt dan de schade?
Volgens Chaim Snel, juridisch expert bij de ANWB, is er bij een proefrit sprake van een zogenoemde bruikleenovereenkomst. "Daarvoor geldt dat je een voertuig terug moet brengen bij de eigenaar, zoals je hem hebt meegekregen. Schade aan het ‘geleende’ voertuig komt dus in principe voor jouw rekening."
Om vervelende situaties achteraf te voorkomen, is het volgens Snel dan ook belangrijk om naar de verzekeringen te kijken: "Maak goede afspraken vooraf, dat voorkomt een hoop gedoe."

Auto in de sloot

Bij Omroep Gelderland melden we geregeld dat mensen die een proefrit maken een ongeluk krijgen of schade rijden. Afgelopen weekend was het nog raak, toen drie mensen in Wageningen een proefrit met een auto maakten. De auto raakte van de weg en belandde op zijn kop in een sloot. De inzittenden kwamen er gelukkig redelijk vanaf. Hoe groot de schade aan de auto is, is onbekend. Maar de vraag is wel: wie betaalt in zo'n geval de schade?

Bestuurder betaalt schade

In Nederland is het wettelijk verplicht dat een auto een WA-verzekering heeft. Dat geldt dus ook voor een auto die je leent voor een proefrit. Toch is het goed om dat voor de zekerheid even goed te controleren, voor je met zo'n auto wegrijdt. Maar zo'n WA-verzekering is niet altijd toereikend, want die dekt alleen de schade aan een ander.

Allriskverzekering

Als de auto van de proefrit zelf ook schade heeft, dan is het belangrijk een verzekering te hebben die dat dekt. Daarom is het advies van Snel om na te gaan of de auto een casco- of allriskverzekering heeft. "Als een auto niet allrisk verzekerd is, maak dan afspraken over wie de schade betaalt en leg dat vast op papier."
Dit zie je vooral als je een oudere auto wilt kopen van een particulier. "Dan kun je er meestal wel van uitgaan dat die niet allrisk verzekerd is. Loop ook om de auto om te kijken wat er eventueel al voor schade is. Leg afspraken op papier vast, dat voorkomt discussie achteraf."