Gelderland

Lenteweer keert terug: veel zon en hoge temperaturen

Mensen genieten op het terras van het zonnetje
Mensen genieten op het terras van het zonnetje © ANP
Volle terrassen, kinderen in korte broek en het geluid van heggenscharen en grasmaaiers. Afgelopen weekend genoten we met z'n allen volop van het mooie weer. En Weerplaza heeft goed nieuws: later in de week keert de zon terug en schiet het kwik weer omhoog.
"Gisteren was het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. In delen van Gelderland werd het 16 graden", blikt weerman Floris Lafeber terug. Volgens hem is er ook een temperatuurrecord gebroken, want op het weerstation in Deelen werd het zelfs nog iets warmer.
Deze maandag laat de zon zich amper zien en met een graad of 12 in de middag doet ook de temperatuur een stapje terug. Morgen wordt het nog een paar graden kouder en kan er van tijd tot tijd lichte regen vallen. "Een sombere dag", omschrijft Lafeber het weerbeeld.

'Veel ruimte voor de zon'

Woensdag is het volgens de meteoroloog ook nog grijs, maar vanaf donderdag keert het lenteweer terug. "Er is dan veel ruimte voor de zon en later in de week komt de 14-15 graden weer in zicht. Door de oostenwind voelt het wel wat kouder aan."
In de nachten kan de temperatuur flink dalen. "Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag, dan komt het kwik de buurt van het vriespunt. De winterjas kan dus nog niet in de kast", aldus Lafeber.