Noord-Veluwe

Puttens gezin kan amper bevatten dat hun woonboerderij na 134 jaar verwoest is

PUTTEN - Een monumentale boerderij op Landgoed Oldenaller is zaterdagavond in vlammen opgegaan. Bewoner Nanne van Eijk zegt dat zijn gezin net het avondeten achter de kiezen had en even was gaan zitten, toen er plots brand ontstond in de schoorsteen.
De brandweer kwam met spoed naar de boerderij met rieten dak aan de Broekermolenweg. De bewoners probeerden intussen met man en macht hun bezittingen te redden, maar dat viel niet mee. "Dat hebben we wel geprobeerd, maar het ging allemaal heel snel", blikt Van Eijk terug.
"Ik stond met een slangetje de rieten kap nat te houden. Het voelde alsof het heel lang duurde voor de brandweer kwam, maar dat was niet zo. De brandweer was er snel bij, maar zo voelde het niet."

Verloren

Van Eijk heeft zijn zondagse kleding net verruild voor een overall en laarzen. Op het erf liggen nog grote plassen van het blussen. "We zijn net terug van de kerk", vertelt hij, met de schrik nog in de benen. De Puttenaar kan nog niet goed bevatten wat er amper 24 uur geleden is gebeurd. Met lede ogen zag het gezin toe hoe hun boerderij uit 1890 werd verwoest.
Kijk naar beelden van de brand:
Grote brand in Putten
Nannes vrouw is opgegroeid op de plek in het buitengebied van Putten en Nijkerk. "De boerderij is van Natuurmonumenten, maar zit al een hele tijd bij haar in de familie. Wij zijn de derde generatie die hier woont." Buren komen ondertussen op de fiets of wandelend langs, om het gezin een hart onder de riem te steken. "De burgemeester is gisteravond ook al geweest en Natuurmonumenten belde net", vertelt Van Eijk aangeslagen.

Hulp van alle kanten

Bekenden brengen op het erf ook tassen met spullen voor het gezin met drie kinderen. Ook zaterdagavond schoten vrienden meteen te hulp om een slaapplek te regelen. "Er zijn hier twee campers neergezet, daar hebben we vannacht in geslapen." Van Eijk is blij dat het gezin zichzelf op tijd in veiligheid kon brengen, wel waren ze twee honden even kwijt, maar die konden later in veiligheid worden gebracht.
Natuurmonumenten, de eigenaar van de boerderij op het landgoed, laat weten erg geschrokken te zijn door de brand. "Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand precies is ontstaan."