Liemers / Achterhoek

Politie waarschuwt voor zelfgemaakte explosieven op straat, 'bel direct 112!'

De EOD moest twee keer in actie komen op zondagochtend in 's-Heerenberg.
De EOD moest twee keer in actie komen op zondagochtend in 's-Heerenberg. © Jordi Deckert
'S-HEERENBERG - De Frankenstraat in 's-Heerenberg is afgezet omdat er zelfgemaakte explosieven op straat zijn aangetroffen. Op verschillende plekken in 's-Heerenberg deden bewoners in de nacht van zaterdag op zondag melding van vuurwerkoverlast.
Een buurtbewoner zag zondagochtend tijdens een wandeling met de honden een voorwerp dat op een explosief leek. Deze inwoner heeft het voorwerp meegenomen naar huis en vervolgens de politie gealarmeerd. Een groot gedeelte van de Frankenstraat is daarna afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld.  Ook de brandweer kwam ter plekke. 

'Oerknal'

Buurtbewoonster Sita hoorde zaterdagavond toen zij even voor twaalven naar bed ging al een harde knal. "Echt een oerknal waar ik echt van schrok. Het was niet gewoon een vuurwerkknal, maar misschien had iemand een verjaardag te vieren. En toen ik vanochtend opstond, was alles afgezet."
Dat een omwonende vervolgens een mogelijk explosieve vondst naar huis nam, was volgens haar misschien een beetje impulsief. "Zij is heel erg geschrokken. Ik voel me zelf niet onveilig, want het lag niet bij mij voor de deur."

Tweede melding

De politie ontving overigens een tweede melding van een andere inwoner die meerdere voorwerpen, eveneens lijkend op explosieven, had gevonden. Deze voorwerpen waren verzameld en mee naar huis genomen, waar ze achter het huis werden neergelegd. De politie besloot tot ontruiming van een geheel huizenblok. De EOD zal, na het veiligstellen van de eerste locatie, ook deze tweede locatie onderzoeken en veiligstellen.
Volgens een videocorrespondent ter plaatse wordt de situatie uiterst serieus genomen en de veiligheid van de inwoners heeft de hoogste prioriteit. De politie roept inwoners op om geen onbekende of verdachte voorwerpen mee naar huis te nemen, maar direct 112 te bellen.

'Blijf eraf'

Volgens de politie zijn er op meerdere locaties in 's-Heerenberg stukken vuurwerk aangetroffen. Om die redenen heeft de politie een burgernet melding verzonden.
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) deed onderzoek naar de vondsten en spreekt zondagmiddag van in elkaar geknutseld "kwajongenswerk" met een "onbekende reactieve stof". De vondsten zijn vernietigd en er is vooralsnog niemand aangehouden.
Meer 112-nieuws brengen we in ons liveblog: