Arnhem en omstreken

Historische trolleybussen op weg naar volgende halte

Een oude trolley gaat het nieuwe onderkomen in.
Een oude trolley gaat het nieuwe onderkomen in. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De historische trolleybussen in Arnhem krijgen eindelijk een nieuw onderdak. De Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA) tekende een huurcontract voor een hal aan de Cruquiusweg in Arnhem. Zaterdag verhuisden de bussen naar hun volgende halte.
De bussen stonden op het oude KEMA-terrein in het voormalig laboratorium De Zoeten, maar dat ondergaat een restauratie. De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de trolleybussen ging traag, maar nu is er eindelijk een nieuwe plek gevonden.
Er is een huurovereenkomst getekend voor de hal waar de trolleybussen kunnen staan. Toch is de hal nog wel te klein voor de zeven historische bussen. "In deze hal kunnen vier of vijf bussen. Dat is nog niet genoeg helaas, maar we zijn wel blij dat we voor nu een oplossing hebben. Voor de overige bussen wordt nog naar een andere oplossing gezocht", zegt Bert Companjen, voorzitter van de STA, bij RTV Connect.

Secuur karwei

Zaterdagochtend was de sleuteloverdracht en vervolgens begonnen de vrijwilligers al vroeg met het ontruimen van het oude laboratorium. Dat is een secuur karweitje, want de bussen zijn tot 3 meter breed en 18 meter lang.
Companjen is blij met de hulp die de stichting ontving van de gemeente Arnhem. "Het is goed dat Arnhem de historische waarde van de bussen ziet. Dat is voor ons van levensbelang."

Weer rijden

Oud-chauffeur Gert Folkers ziet de oude bussen op termijn graag ook weer over de weg zoeven. "We hopen een aantal bussen weer te laten rijden, zodat Arnhemmers weer in oude trolleys kunnen rijden. Want stilstaan is roest, en dat betekent voor deze bussen het einde."
Bekijk hieronder de video:
Historische trolleybussen veiliggesteld