Arnhem en omstreken

Spandoeken tegen McDonald's beklad: 'Dit bedoelen we dus'

In Rheden zijn sinds deze week protesten te zien tegen de mogelijke McDonald's.
In Rheden zijn sinds deze week protesten te zien tegen de mogelijke McDonald's. © Persbureau Heitink
RHEDEN - Langs de Arnhemsestraatweg bij Rheden staan sinds kort twee spandoeken en meerdere kleine protestborden tegen de mogelijke komst van een McDonald's-vestiging. Omwonenden vrezen dat het fastfoodrestaurant de omgeving ontsiert. Eén van de spandoeken is inmiddels echter beklad.
Omwonenden die de komst van de hamburgergigant totaal niet zien zitten, plaatsten deze week de spandoeken en borden. Ze vrezen aantasting van de natuur door rommel en vervuiling van de omgeving. "Deze bekladding laat precies zien wat hier gaat gebeuren", aldus Anketien van Zellingen, die het spandoek ontwierp.
Hier geen McDonald's als buur deze plek is voor de natuur, valt door de bekladding heen nog te lezen. Van Zellingen ziet de bekladding vooral als baldadigheid. "Maar het is ook een voorbeeld van wat ons staat te wachten als hier een McDonald's komt. De omgeving wordt er dan niet mooier op."
Nationaal Park Veluwezoom ligt op een steenworp afstand van de beoogde plek. Op de precieze locatie staat nu nog voormalig chinees restaurant China Palace.

Handtekeningen

De tegenstanders laten zich na de bekladding niet tegenhouden. Deze week spraken ze nog met de gemeenteraad en de burgemeester over hun standpunten. Eerder tekenden 14.061 medestanders een petitie tegen het restaurant.