Achterhoek

Het voorjaar op je bord: deze bloemen kun je gewoon eten

De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat over het eten van bloemen volgens chef-kok Nel Schellekens
De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat over het eten van bloemen volgens chef-kok Nel Schellekens © Unsplash
WINTERSWIJK - Bloemen en planten schieten met de stijgende temperaturen weer de grond uit. De tulpen, viooltjes en krokussen zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook lekker om op te eten, als het aan chef-kok Nel Schellekens ligt. En dat komt goed uit: "Je hebt nu de kans, want de lente komt eraan."
Vergeet de bieslook of de vlierbessen als decoratie op je maaltijd. "Je kunt biologische tulpen door je maaltijd heen doen", zegt Schellekens. En volgens haar is het nog lekker ook. "Die blaadjes smaken een beetje naar ijsbergsla", weet de chef-kok uit Woold.
Wel geeft Nel de tip om even de stampers uit de bloemen te verwijderen, want die smaken een beetje melig. Op die manier tover je bijvoorbeeld een simpele salade om tot 'een megaleuke salade'.
Nel kookt heel graag met bloemen, zegt ze. "Echt héél erg. Ook door de kleuren, ik vind het mooi om daarmee te werken. Want ik kan hele ruige dingen bereiden, maar ook lieflijke. Werken met kleurtjes, daar word ik heel blij van. En dat kun je thuis ook", verzekert de chef-kok.

Zelf verbouwen

Je hoeft niet meteen de gemeenteperken af te gaan om daar bloemen te plukken. Je kunt daar ook je eigen tuin voor gebruiken. "Nu is het zaaitijd, je kan in je tuin of bloembak bloemen zaaien waar je straks veel plezier van kan hebben."
Ik gebruik de bloem van kop tot kont
Geen groene vingers? "Het is wel goed om, wanneer je ze koopt, er zeker van te zijn dat ze biologisch zijn", benadrukt Nel op Radio Gelderland. Zo voorkom je dat je bloemen eet waar bestrijdingsmiddelen op zitten.
Het eten van bloemen houdt niet op bij de kleurrijke blaadjes. Schellekens: "Ik gebruik de bloem van kop tot kont. En ik gebruik dus ook de bol. Veel mensen moeten dan meteen aan de oorlog denken, maar met een goede bereiding is het zeker lekker. Ik maak hem dan in in zoetzuur. Het is eigenlijk gewoon een soort Amsterdamse ui, maar dan met een ander smaakje."
De mogelijkheden zijn eindeloos, verzekert de chef-kok. "De Oost-Indische kers groeit héél hard en de blaadjes zijn heel pittig. De zaden van deze bloem kan je aan het einde van de zomer ook inmaken als kappertjes. Viooltjes kan je suikeren, dat werd vroeger ook al gedaan op taarten en dat kan ook met rozenblaadjes."

Deze bloemen kan je nog meer eten

  • Oost-Indische kers
  • dahlia's
  • rozen
  • viooltjes
  • afrikaantjes
  • anjers
  • begonia's
  • chrysanten
  • lavendel
  • madeliefjes
  • geraniums
  • leeuwenbekjes
  • salie
  • vlijtige liesjes
  • gladiolen

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Bij het eten van de bloemen moet je goed opletten of ze niet giftig zijn. De bloemen van tomaten, pepers en paprika's zijn bijvoorbeeld giftig. Zo zijn bloemen van de daglelie eetbaar, maar de bloemen van een echte lelie zijn dan weer heel giftig.
Als je last hebt van astma, hooikoorts of gevoelig bent voor allergieën kan je ook beter voorzichtig zijn met het eten van bloemen.