Achterhoek

Tranen bij afscheid Otwin van Dijk als burgemeester

Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek
Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek © Regio 8
SILVOLDE - Met een kleine traan heeft Otwin van Dijk donderdagavond na acht jaar voor het laatste als burgemeester de raadsvergadering van de gemeente Oude IJsselstreek afgesloten.
Van Dijk gaat aan de slag als bestuurder bij het Slingeland Ziekenhuis. In zijn tijd heeft hij in ieder geval de politieke cultuur veranderd, want die stond er bij zijn komst heel anders voor.
“We kwamen bestuurlijk best wel uit een ingewikkelde tijd met hier en daar wel een bestuurscultuur die ook bekend stond als wat ruiger”, aldus Van Dijk, inmiddels voormalig burgemeester. “Ik ben er wel trots op als je nu acht jaar later ziet hoe de politiek hier met elkaar omgaat. Het is nooit coalitie versus oppositie en het is niet meer op de man spelen. Het is echt dat we samen mooie dingen willen doen voor Oude IJsselstreek.” Een tijdelijke waarnemer wordt 6 maart bekendgemaakt.

Burgemeester van het Slingeland

Van Dijk noemt zijn nieuwe functie als bestuurder van het Slingeland al gekscherend 'burgemeester van het ziekenhuis'. Met welke baan denkt hij eigenlijk meer impact te kunnen maken? “Ik denk allebei op zijn eigen manier. Zo’n ziekenhuis is een superbelangrijke speler in de regio, iedereen kent het", aldus de kersverse zorgbestuurder. “Je kunt vanuit het ziekenhuis bijdragen aan goede zorg voor iedereen. Ik vind het heel mooi om daar vanuit mijn nieuwe rol een bijdrage aan te leveren, maar ook als burgemeester heb ik mij tegen de zorg aan bemoeit."

Minister?

Als voormalig raadslid, wethouder en Tweede Kamerlid, stapt Van Dijk nu als burgemeester uit de politiek. Toch laat hij de deur wel op een kier voor een terugkeer. "Ik ben ook pas 48 en gemiddeld doe ik een baan tussen de vijf en acht jaar, en als ik nou eens vijf tot acht jaar verder kijk dan ben ik nog relatief jong", aldus de PvdA'er. "Mijn stelling is eigenlijk altijd: ‘ik zie wel wat ik word als ik later groot ben’. Ik heb heel veel zin om in het ziekenhuis aan de slag te gaan.”