Rijk van Nijmegen

Jos (73) heeft een opmerkelijke tatoeage: 'Ik ben het ziekenhuis heel dankbaar'

De tattoo die Jos van Zeeland op zijn rechterarm liet zetten.
De tattoo die Jos van Zeeland op zijn rechterarm liet zetten. © privéfoto
NIJMEGEN - Jos van Zeeland (73) is al vijftig jaar lang 'vaste klant' bij het Radboudumc in Nijmegen. Hij is zo tevreden over het universitaire ziekenhuis, dat hij ze vijf sterren heeft gegeven. Bijna letterlijk, want de verkeersregelaar uit Gemert heeft op zijn rechterarm vijf sterren, het woord Radboudumc en twee jaartallen laten tatoeëren. "Voor mij betekent dit veel."
Van Zeeland kwam in 1974 voor het eerst in het universitaire ziekenhuis vanwege de ziekte van Bechterew, een soort reuma. Bij die ziekte raken gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken, en later soms ook ogen, hart en andere organen.
De ziekte bracht de inwoner van Gemert regelmatig terug naar 'zijn' Radboud. "Ik kreeg er twee kunstknieën, een hartoperatie, twee kunstheupen en een nieuwe heupkom. Maar ik werd ook gevraagd mee te doen aan een studie van artsen naar cholesterol. Bij een screening voor die studie werd ontdekt dat er iets met mijn nier was."

Dankbaar voor ziekenhuis

Een echo, CT-scan en allerlei onderzoeken verder, bleek Jos een gezwel te hebben. "Helemaal ingekapseld, maar ook kwaadaardig. Die studie is dus mijn geluk geweest. Daar ben ik het Radboudumc nu nog altijd dankbaar voor."
Ook nu doet Jos weer mee aan een studie naar cholesterol mee. Een tijdje terug kwam het aankomende 'patiëntjubileum' ter sprake in gesprekken met artsen. Die vroegen Jos grappend: wat ga je doen als je hier echt vijftig jaar over de vloer komt? Jos aarzelde niet eens over zijn antwoord: "Er een tattoo van laten zetten."

Nieuwsgierig personeel

Begin dit jaar werden het jubileum én de tattoo een feit. Het werden letterlijk vijf sterren, het woord Radboudumc in de logokleuren en de jaren 1974 en 2024. Pas nog ging Jos voor een ontsteking met spoed het ziekenhuis in, een dag of vier. "Je wil niet weten hoeveel aanloop ik toen kreeg van nieuwsgierige medewerkers van het ziekenhuis, die even wilden kijken."

Veel veranderd in vijftig jaar

Vijf sterren vind Jos heel niet te veel eer voor het Nijmeegse ziekenhuis. "Er is in vijftig jaar tijd zo veel ten goede veranderd: de ambiance, de behulpzaamheid en vriendelijkheid van het personeel, met bijvoorbeeld gaststewards die bij de ingang staan en mensen op weg helpen."
Voor Jos is de tattoo op zijn rechterarm heel betekenisvol. "Ik heb veel aan het ziekenhuis te danken en daar word ik nu elke dag aan herinnerd."