Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Een fotoshoot in het bos? Dat wordt extra dokken

Bruiloftsfoto's schieten in de natuur is niet meer overal gratis.
Bruiloftsfoto's schieten in de natuur is niet meer overal gratis. © ANP
MALDEN - Fotoshoots in de natuur zijn niet langer overal gratis. Sinds de start van het broedseizoen, afgelopen vrijdag, vraagt Natuurmonumenten 50 euro voor fotoshoots in natuurgebieden van de stichting.
In Gelderland zijn dat bijvoorbeeld Heumensoord in Nijmegen of de Deelerwoud op de Veluwe. Wie de nieuwe regels negeert, kan een boete en een tijdelijk gebiedsverbod krijgen.

Regels aangescherpt

Natuurmonumenten kende deze regels al langer, maar heeft ze nu aangescherpt omdat de druk op de natuur toeneemt. Steeds meer en vaker zijn er fotografen die met groepen de natuur intrekken. "Willen we in de toekomst met z'n allen van de natuur kunnen blijven genieten, dan zullen we ons moeten aanpassen", legt een woordvoerder van Natuurmonumenten uit.
De 50 euro die er bij komt kijken heeft betrekking op commerciële activiteiten, zoals een sportevenement waarbij groepen door de bossen heen rennen, maar ook een huwelijksvoltrekking. "De bossen worden te vol en het is prima als mensen op de paden blijven, maar we zien dat ze dat vaak niet doen. De natuur is kwetsbaar en heeft daar zwaar onder te lijden", aldus de woordvoerder.

Online toestemming vragen

Daarom komt er nu veel meer toezicht op commerciële activiteiten in gebieden die eigendom zijn van Natuurmonumenten. "Professionele fotografen, die bijvoorbeeld trouwreportages of portretfotografie in de natuur willen doen, moeten daar toestemming voor vragen via een online formulier."
Een familielid of kennis die, gewapend met camera een bevriend bruidspaar of bevriende familie op de gevoelige plaat wil vastleggen, kan in de toekomst nog ongehinderd zijn gang gaan.
De boswachter van het gebied beoordeelt een commerciële aanvraag en kijkt of de activiteit kan plaatsvinden. Er wordt dan gekeken naar de impact op de natuur en de gevolgen voor andere bezoekers.

Hoog bedrag

Fotograaf Ingrid uit Arnhem vindt 50 euro een hoog bedrag, zegt ze. "Het staat niet in verhouding tot de prijs van een fotosessie", aldus Ingrid. Ook is de regel ingewikkeld, zegt ze . Ze zegt dat ze niet meteen kunt zien aan welke voorwaarden ze moet voldoen.
De Nijmeegse bruiloftsfotograaf Jeroen Savelkouls heeft wel begrip voor de nieuwe regel. "Natuurmonumenten moet geld uitgeven aan het onderhoud van de natuur en die natuur bewaken. Ik vind het prima om daaraan bij te dragen. Wel zal ik de kosten aan de klanten moeten doorberekenen. Dus daar moet ik het met ze over hebben."