Stedendriehoek

Niek woog bijna 200 kilo, nu is hij vel over been

Niek (26) heeft last van zijn overtollige huid.
Niek (26) heeft last van zijn overtollige huid. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Niek Wissink woog bijna 200 kilo. Zo'n drie jaar geleden zette hij de knop om. Hij ging gezonder eten en maakte flink wat kilometers in het zwembad.
"Het is een wereld van verschil", blikt Niek terug, terwijl hij op de rand van het zwembad leunt. "Ik heb twee keer de inhoud van mijn kledingkast weggegooid. Maar nu kan ik wél weer 20 kilometer fietsen."

Hele leven al overgewicht

Heel zijn leven had Niek al last van overgewicht. En dat groeide over de jaren heen. Op zijn zwaarst woog hij 193 kilo. "Zeker toen ik 19 was en ging studeren. Huisgenoten van me zaten vaak op de bank met bier. Ik deed mee."
Maar drie jaar geleden zette hij de knop om. Hij volgde twee jaar lang een koolhydraatarm dieet en zwom vele baantjes in zwembad de Beemd in Lochem. Ook het bier liet hij staan. En dat doet hij nog steeds. Niek viel in totaal liefst 100 kilo af.

5 kilo huid over

Inmiddels weegt de Borculoër 91,5 kilo. "Ik zit lekker in mijn vel, maar het kan een stuk strakker", lacht Niek, terwijl hij het vel bij zijn heupen beetpakt. Er hangt nog zo'n 5 kilo aan overtollige huid over zijn dijen. "Onder mijn kleding draag ik corrigerende overhemden, om te voorkomen dat je mijn huidoverschot ziet."
Ook heeft hij last van jeuk en irritaties door zweet, en pijnlijke drukplekken. Hij wil van zijn overtollige huid af. "Het voelt als het afsluiten van een hoofdstuk in mijn leven. Ik ben en blijf natuurlijk dezelfde Niek, maar het zou wel een hoop goeds doen voor mijn zelfbeeld."

Operatie kost duizenden euro's

Het weghalen van de overtollige huid kost zo'n 22.000 euro. De zorgverzekeraar vergoedt een operatie door de plastisch chirurg niet. "Dat geld heb ik helaas zelf niet zo op de plank liggen." De 26-jarige hoopt dan ook met een crowdfunding de operatie te kunnen betalen.