Rijk van Nijmegen

Nijmeegse vredesprijs voor Britse burgerjournalist

Banner Vrede van Nijmegen Penning
Banner Vrede van Nijmegen Penning © RN7
NIJMEGEN - De Vrede van Nijmegen Penning gaat dit jaar naar de Brit Eliot Higgins, oprichter van het platform voor onderzoeksjournalisten Bellingcat. Hij krijgt de vredesprijs vanwege 'zijn vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten'. Het is de zevende keer dat de Penning wordt uitgereikt.
Bellingcat staat vooral bekend om de onderzoeken naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne en de vergiftiging van Russische dissidenten. Ook doet het platform onderzoek naar oorlogsmisdaden, onder meer in Syrië en Oekraïne. De jury zegt met de toekenning waardering te willen laten zien voor 'iconen van moedig en betrokken burgerschap'.
Burgerjournalist en oprichter Eliot Ward Higgins schreef als blogger en burger-onderzoeksjournalist eerder onder het pseudoniem Brown Moses. Hij gebruikt voor zijn onderzoeken naar misstanden vooral open data en sociale mediakanalen.
De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Twee jaar geleden ging de penning naar GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans.
De uitreiking vindt plaats op 18 april in de Stevenskerk in Nijmegen.