Gelderland

Geen doorstart, einde voor Walhallab

Ouders en kinderen tijdens hun betoging voor Walhallab, afgelopen weekend.
Ouders en kinderen tijdens hun betoging voor Walhallab, afgelopen weekend. © Eigen foto
ZUTPHEN - Jongerenwerkleerplaats Walhallab in Zutphen maakt geen doorstart. Ook de vestigingen in Helmond en Capelle aan den IJssel gaan niet meer open. Ouders zijn verbolgen en geloven in een nieuwe start, zeggen ze.
De curator voerde in de voorbije weken gesprekken om een doorstart van Walhallab te onderzoeken. Geïnteresseerde partijen mochten in de keuken kijken. Niemand deed een bod dat leidde tot een overname, zegt interim-bestuurder van het werkleerbedrijf Walhallab Fried Kaanen. "Er is te weinig geld om op lange termijn de financiële verplichtingen na te kunnen komen."
Kaanen werd vorig najaar aangesteld na het ontslag van twee van de drie bestuurders door de rechtbank in Arnhem.
Afgelopen weekend boden verontruste ouders brieven aan de gemeente Zutphen aan, een van de subsidieverstrekkers aan Walhallab. De gemeente besloot kort voor de jaarwisseling de subsidietrelatie te stoppen. De ouders wilden met hun actie duidelijk maken dat Walhallab in de stad moest openblijven.
"Ouders zijn diep teleurgesteld en verdrietig over de definitieve sluiting van juist die plek waar hun kind zich zo fijn en veilig voelde", reageert Ilse Hartman namens hen. "Er is veel onbegrip en een groot gevoel van onmacht over de vernietiging van deze mooie plek met prachtige machines en heel veel materialen om mee te werken."

Ouders kiezen kant oprichter

Hartman neemt het op voor Walhallab-oprichter Marco Mout, die volgens de ouders 'zonder onderbouwing en uitleg' door zijn twee medebestuurders aan de kant is gezet. Het ontslag door de rechtbank in oktober van de secretaris en penningmeester van de stichting was volgens Hartman cs. het gevolg van 'diefstal van het geld dat bedoeld was voor onze kinderen'. "Dat heeft voor een onrustige en onplezierige sfeer gezorgd."
De ouders geven niet op, reageert Hartman, die verder baalt van de houding van de gemeente Zutphen. "Na aandringen mogen we als ouders eerder bij de wethouder komen om ons verhaal te doen. We steunen Marco Mout en een groep oud-meesters, die hard aan het werk zijn een nieuw Walhallab op te zetten."

Naar de rechter

Elf medewerkers en vrijwilligers van de werkplaats voor jongeren met een rugzakje maakten vorig najaar de gang naar de rechter. De handelwijze van de secretaris en penningmeester was hen een doorn in het oog. Interim-bestuurder Kaanen daarover: "De boekhouding was mistig en dat had de rechtbank ook gezien."
De derde bestuurder, Marco Mout, zat toen al thuis. Hij was door beide anderen geschorst na meldingen van ongewenst gedrag, gemeld door hogeschool HAN. De HAN beëindigde de stages van enkele studenten wegens integriteitskwesties.
Een onafhankelijk bureau onderzocht de klachten over Mout, maar kwam niet ver. Mout wilde niet meewerken aan het onderzoek, zegt Kaanen.
Het onderzoek en de rapportage zijn formeel afgerond, zegt de bewuste onderzoeker tegen Omroep Gelderland.

'Ik ben niet gehoord'

Walhallab-oprichter Mout laat weten: "Mijn advocaat en ik hebben alle correspondentie met Verinorm (het bureau, red.) opgeslagen. Nergens geef ik aan niet mee te willen werken. Wel hadden wij vragen over procedure, periode, wie hun opdrachtgevers waren enzovoorts, die ze steeds niet beantwoordden. Ondanks herhaalde verzoeken van mijn advocaat. Ik ben niet gehoord."
Kaanen vroeg begin dit jaar zelf het faillissement van de stichting aan, omdat hij geen heil meer zag in het levensvatbaar maken van Walhallab. Dat een doorstart nu van de baan is betreurt de inwoner van Zutphen, schrijft hij deze week aan zowel medewerkers en vrijwilligers als ouders.