Arnhem en omstreken

Ronnie Ruysdael: 'Songfestivalnummer heeft kans om te winnen'

Ronnie Ruysdael, Joost Klein en Emile Hartkamp.
Ronnie Ruysdael, Joost Klein en Emile Hartkamp. © ANP / Bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Vanavond heeft muzikant Joost Klein zijn langverwachte nummer 'Europapa' bekendgemaakt. Hij gaat het nummer namens Nederland zingen tijdens het Eurovisie songfestival in Zweden. Volgens feestmuzikant Ronnie Ruysdael heeft het liedje zeker kans om te winnen.
Klein noemt het nummer een typisch Nederlands geluid. Het bevat volgens hem veel 90's met een eigentijdse blik. De samenwerkingen voor het nummer vindt hij belangrijk. Zo heeft DJ Paul Elstak bijgedragen aan het nummer en komen in de videoclip verschillende artiesten zoals S10, Claude en René Froger voorbij.
Het nummer en de bijbehorende videoclip werden bekendgemaakt tijdens een extra uitzending van De avondshow met Arjan Lubach. "Het nummer is een eerbetoon aan Europa en aan mijn vader", vertelt Joost over de dubbele lading van zijn nummer.
"Het is een soort brief aan mijn vader. Hij leerde me vanuit een klein Fries dorpje dat de wereld geen grenzen heeft", vertelt hij.

'Creatief allegaartje'

"Ik vind het heel leuk dat we eens een keer wat anders sturen", reageert feestzanger Ronnie Ruysdael. "Het nummer is een creatief verzinsel en een leuk allegaartje."
Ook de pro-Europese boodschap in het nummer spreekt de zanger wel aan. "Het is mooi hoe er allemaal landen in het nummer voorbij komen. We moeten het toch met z'n allen doen."
Dat het nummer bijna volledig Nederlandstalig is, hoeft volgens Ruysdael geen obstakel te zijn. "De belangrijkste woorden zijn natuurlijk 'Europa' en 'Papa', die begrijpt iedereen wel. De muziek zegt daarnaast ook een hoop."

Ruysdael naar het songfestival?

Ruysdael ziet zichzelf nog niet zo snel op het songfestival staan. "Ik denk niet dat ze me daar snel voor vragen", lacht hij. "Maar als ik het zou mogen, dan zou ik m'n stinkende best ervoor doen."
Wat Ruysdael betreft heeft het liedje van Joost Klein wel een kans om te winnen, "maar", voegt hij toe: "Ik zit er altijd naast met dat soort voorspellingen."

'Weet niet of we zo'n Europa gevoel hebben'

Ook de Arnhemse muziekproducent Emile Hartkamp heeft hoge verwachtingen bij het songfestivalnummer van Joost Klein. "Het ligt een beetje buiten mijn comfortzone, maar dit is zeker een nummer wat op gaat vallen", zegt hij.
Wel vraagt Hartkamp zich af of we met de huidige situatie in Israël en de oorlog en Oekraïne wel zo'n gedeeld Europees gevoel hebben zoals Joost Klein met het nummer wil overbrengen.

Haalt het de finale?

Toch verwacht hij wel dat Klein goede kansen heeft om de finale van het songfestival te bereiken. "Dit is een nummer wat zeker bij het publiek wel goed gaat scoren. Ik zou het een beetje vergelijken met de Finse inzending van vorig jaar die toen tweede werd."
De Finse inzending kon met het nummer Cha Cha Cha niet op genoeg punten van de vakjury rekenen, maar kwam door de enthousiaste publieksjury toch nog op de tweede plek terecht.
Of Joost Klein met zijn nummer ook zo hoog kan eindigen, is nog afwachten. "De halve finale gaat hij zeker wel doorkomen. In de finale is het dan afwachten. Het blijft een momentopname. Soms wint een meer extreem liedje en soms juist een wat rustiger nummer", aldus de muziekproducer.