Arnhem en omstreken

Deze studenten strijden om een prijs voor zelfrijdende autootjes

Michelle test of de pixelracer stopt voor een obstakel
Michelle test of de pixelracer stopt voor een obstakel © Omroep Gelderland
ARNHEM - Negen studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werken er al maanden aan: zelfrijdende en sturende autootjes. Dankzij allerlei sensoren, algoritmen en slimme snufjes kunnen de autootjes als het ware voelen, denken en zelf handelen. De studenten willen met de voertuigen in april meedoen aan de prestigieuze NXP Cup, de internationale competitie voor zelfrijdende kleine auto's.
"De NXP Cup is een wedstrijd voor heel veel studenten uit allerlei landen", zegt Hugo Arends, docent aan de HAN. "Ze moeten voertuigen zo slim mogelijk laten rijden. Eigenlijk vanzelf laten rijden over een baan, zonder dat ze bestuurd worden, zo'n voertuig neemt zelf beslissingen."
Naast een competitie tussen teams uit verschillende landen staat de NXP Cup voor iets groters. De technologische ontwikkelingen rond zelfrijdende auto's gaat razendsnel. Veel automerken hebben al autonome elementen, zoals lane assist en adaptive cruise control. Het zal dus geen decennia meer duren tot er volledig zelfrijdende auto's in het straatbeeld verschijnen.

Tijd en doorzettingsvermogen

"Het is best wel stressvol om aan mee te doen", zegt Michelle Udo, terwijl ze het autootje pixelracer presenteert. "Het is een heel leuk project, maar het vergt heel veel tijd en heel veel doorzettingsvermogen."
Dat blijkt wel als er geoefend wordt met de elektrische autootjes voor de NXP Cup. Telkens weer loopt de pixelracer uit de baan. "We zijn nu bezig hoe we hem zo snel mogelijk over de baan kunnen laten rijden. Hij vliegt nu nog steeds uit de baan, dus we testen op een lage snelheid en we zijn steeds allerlei correcties aan het aanbrengen, zodat we hem uiteindelijk een snelle hele ronde kunnen laten rijden."
De nieuwste innovaties die in de NXP Cup worden gebruikt, kunnen straks zomaar in de praktijk worden gebracht. Niet voor niets staan de technische koppen die de autootjes ontwerpen, hoewel ze nog student zijn, volop in de belangstelling van het bedrijfsleven.

Een computer naar links sturen

"Voor ons mensen is het best wel simpel om met een auto rond te rijden. We zien een bocht naar links en we draaien naar links," zegt Thijs van Elsacker, oud-deelnemer aan NXP Cup. Hij werkt inmiddels bij NXP. "Maar hoe weet een computer nou hoe dat in elkaar zit? De uitdaging is om de kennis uit een afbeelding te halen en dan tegen de computer te zeggen: je moet hier naar links. En daar zijn heel veel paden voor en dat maakt het vak ook zo leuk."
En zo te zien zit Michelle Udo met haar team op de goede weg, want steeds sneller en preciezer rijdt de pixelracer over de uitgezette baan. "We doen dit jaar voor de tweede keer mee", zegt docent Arends. "Vorig jaar is het niet gelukt om de cup te winnen, maar dat gaat dit jaar denk ik wel lukken, want ik heb heel veel vertrouwen in onze studenten."