Achterhoek

Doetinchem verhoogt parkeertarieven

Parkeren in de binnenstad van Doetinchem wordt duurder.
Parkeren in de binnenstad van Doetinchem wordt duurder. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Parkeren in en rond de binnenstad van Doetinchem wordt duurder als het aan het college van de gemeente ligt. De parkeertarieven worden op enkele plekken verhoogd met 30 tot 60 cent, omdat er een tekort van meerdere tonnen dreigt. Al jaren ziet Doetinchem de kosten oplopen en de parkeerinkomsten teruglopen.
Zo wordt het parkeertarief op de Varkensweide, een van de parkeerplaatsen rond de binnenstad, verhoogd van 1,20 naar 1,80 euro. In de Amphiongarage betaal je nu nog 1,50 euro per uur, maar dat wordt straks 1,80 euro. Het tarief in de Catharinagarage wordt verhoogd van 1,80 euro naar 2,40 euro.
“Wij denken dat we redelijke tarieven voorstellen die passen bij de schaal van Doetinchem”, legt wethouder Rens Steintjes uit. “We zijn hier ook geen Arnhem. Als we het niet kostendekkend maken, dan landen de kosten op een andere manier alsnog bij onze eigen inwoners.”
Kijk hier naar een reportage:
Het parkeren in Doetinchem wordt op een aantal plekken duurder

Dagkaart op minder plekken

Naast het verhogen van de parkeertarieven wordt ook betaald parkeren ingevoerd in de Amphion- en Catharinagarage tijdens de koopzondag. Ook wordt de dagkaart, waarbij je voor vier euro de hele dag kan parkeren, op minder plekken aangeboden.
“De dagkaart blijft op 2100 parkeerplekken te koop. We kiezen er nu bewust voor om nu niet aan het bedrag van 4 euro te tornen”, aldus Steintjes, die aangeeft dat het beleid nog niet in beton is gegoten. “Ik wil graag met de gemeenteraad het debat voeren over de complete parkeervisie.”
Dat er aantal plekken verdwijnt waar de dagkaart is te verkrijgen, heeft te maken met mogelijkheden om op een aantal parkeerplaatsen kort te parkeren. “Bijvoorbeeld de parkeerplekken rond de bibliotheek."
"Door de dagkaart daar weg te halen zijn we de langparkeerders kwijt”, verwacht Steintjes. “Voor de mensen die er kort moeten zijn, wordt het aantrekkelijker om daar hun auto te stallen.”

'Kijk er anders tegenaan'

De ondernemersvereniging in Doetinchem staat nog niet te springen om de verhoging van de parkeertarieven. De corona- en energiecrisis hebben er volgens de ondernemers al stevig ingehakt en nu moeten ze wederom een klap opvangen.
“Dat dingen duurder worden en dat het geld ergens vandaan moet komen begrijpen we”, zegt voorzitter Gabi Hunter van de Ondernemersvereniging Doetinchem. “Alleen wij vragen de gemeente om anders tegen het parkeren aan te kijken.”

Parkeren is als een zwembad

Zo vindt de ondernemersvereniging dat het parkeren moet worden gezien als een voorziening, zoals een bibliotheek of zwembad. “Stel dat iedereen bijvoorbeeld een tientje erbij moet betalen bij de gemeentelijke belastingen, dan merk je dat niet zo”, vindt Hunter. “Als je 6 euro moet aftikken omdat je even een boodschapje hebt gedaan doet dat meer zeer.”
Steintjes is het daar niet mee eens: “Kosten voor lief nemen betekent ook dat je ze afwentelt op je inwoners. Dan betaal je als inwoner of je nu wel of niet parkeert. Dan maken wij de keuze om de kosten voor het parkeren ook bij de parkeerder te laten landen.”

Verhoging komt te vroeg

Toch vindt de ondernemersvereniging de verhoging van de parkeertarieven te vroeg komen. Zeker omdat er ambities liggen om de binnenstad van Doetinchem aantrekkelijker te maken. “Er liggen mooie plannen voor de komende tien jaar waar we enthousiast over zijn”, zegt Hunter. “Zover zijn we nu nog niet, dus dan kan je beter wachten met het aanpassen van de parkeertarieven.”