Stedendriehoek / Gelderse Vallei

Gelders Museum krijgt topstukken in bruikleen van het Rijk

Susan Lammers en Eric Domela Nieuwenhuis in CollectieCentrum Nederland.
Susan Lammers en Eric Domela Nieuwenhuis in CollectieCentrum Nederland. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - In een gigantische loods net over de Gelderse provinciegrens liggen een half miljoen kunstwerken en andere museale objecten opgeslagen in goed beveiligde depots. In totaal is het CollectieCentrum Nederland aan de A28 tussen Nijkerk en Amersfoort 31.500 vierkante meter groot. Hier worden de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Paleis Het Loo in Apeldoorn, het Rijksmuseum in Amsterdam en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bewaard.
In de depots liggen ook veel werken van Gelderse kunstenaars of objecten die om een andere reden naar Gelderland verwijzen. Een goed voorbeeld is een groot schilderij van de Nijmeegse Valkhofburcht. Het is rond 1650 gemaakt door de landschapsschilder Jan van Goyen. Ook zien we een onbekend Gelders landschap van Barend Cornelis Koekkoek uit de negentiende eeuw. Het toekomstige Gelders Museum in Zutphen kan de kunstwerken in bruikleen krijgen, zegt directeur Susan Lammers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Schatkamers van Nederland

“Dit zijn de schatkamers van Nederland,” vertelt Lammers terwijl ze door de vele rekken met schilderijen loopt. “Het doel van de rijkscollectie is dat die zoveel mogelijk zichtbaar is voor het publiek zodat iedereen ervan kan genieten. We hebben een paar werken geselecteerd waarop je Gelderland ziet en een werk van een Gelderse kunstenaar.”
Onbekend Gelders landschap door B.C. Koekkoek
Onbekend Gelders landschap door B.C. Koekkoek © Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Klaas Gubbels

Lammers laat als eerste een schilderij van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels zien. “Alle werken die we in bruikleen geven, gaan eerst hier door het restauratieatelier. Dan doen we een conditiecheck en maken we ze klaar om uitgeleend te worden. Er staan hier een paar voorbeelden uit de rijkscollectie klaar die leuk zijn voor het Gelders Museum. Het is veel oude kunst, maar ik heb er ook één hedendaags werk bij gezet. Klaas Gubbels laat zien dat we ook schilderijen hebben van Gelderse kunstenaars.”
Op een ouder schilderij zien we een pittoresk straattafereel in de Nijmeegse binnenstad uit de negentiende eeuw. “Dit is een werk van Charles Leikert uit 1891,” legt onderzoeker en curator Eric Domela Nieuwenhuis uit. “Hij heeft het straatje vaker geschilderd, maar soms laat hij details weg. Ook de Sint-Stevenstoren is niet helemaal weergegeven zoals die echt was. Dit straatje heeft Leikert een paar jaar later geschilderd. Toen woonde hij niet meer in Nederland, maar in Mainz. Hij heeft het schilderij in zijn atelier gemaakt aan de hand van tekeningen en er dingen bij gefantaseerd.”

Ridders van Gelre

De Gelderse kunstwerken in het CollectieCentrum Nederland zijn vanavond te zien op televisie in een nieuwe aflevering Ridders van Gelre bij Omroep Gelderland. Ook een prent van een storm op de Zuiderzee bij Elburg in de achttiende eeuw zal daarin de revue passeren. Het toekomstige Gelders Museum vormt een rode draad door de uitzendingen Ridders van Gelre in het elfde seizoen. Provinciale Staten neemt naar verwachting rond de zomer een beslissing over de komst van het Gelders Museum. Ridders van Gelre is vanavond vanaf 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland en wordt ieder uur herhaald.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.