Arnhem en omstreken

Felle discussie, dezelfde uitkomst: Arnhemse boa's mogen hoofddoeken dragen

Arnhem blijft hoofddoeken bij boa's toestaan.
Arnhem blijft hoofddoeken bij boa's toestaan. © ANP
ARNHEM - Hoofddoeken, keppels en tulbanden blijven toegestaan bij boa's in Arnhem. De gemeenteraad discussieerde er woensdagavond urenlang over, maar kwam niet tot een andere afweging. De verschillen tussen partijen zijn groot, maar een meerderheid blijft achter het besluit staan.
Ruim twee jaar geleden nam de gemeenteraad al een voorstel aan dat opriep om religieuze uitingen bij boa's toe te staan. Daarna bleef het lang stil. Tot eind vorig jaar. Toen kwam het college ineens met het bericht het verbod op het dragen van onder meer hoofddoeken door handhavers af te schaffen.
In de tussentijd hadden zowel de Tweede Kamer als demissionair minister Dilan Yesilgöz laten weten daar fel op tegen te zijn. Toch is het op dit moment zo geregeld dat de gemeente zelf een besluit kan nemen. Omdat zij werkgever is van de boa's.
Naast Arnhem deden onder meer Tilburg, Utrecht en Amsterdam dat. PVV-leider Geert Wilders liet al via X weten dat het verbod op religieuze uitingen bij boa's wat hem betreft dan maar per wet verboden moet worden.

'Straatgevecht over rug boa's'

En dat is al met al voldoende voer voor discussie. Coen Verheij (PVV) verwijt burgemeester Ahmed Marcouch 'over de rug van de boa's een straatgevecht met Den Haag uit te lokken'. Volgens Verheij is het namelijk wachten tot de landelijke politiek dit weer terugdraait.
Mark Coenders (GroenLinks) werpt tegen dat het 'bizar zou zijn' als het Arnhemse college een motie niet meer uitvoert omdat er in de Kamer vragen over worden gesteld. Volgens hem is er bovendien geen enkel bewijs dat religieuze uitingen de neutraliteit in de weg staan, zoals tegenstanders bepleiten. "Je wordt niet neutraal door je uniform, maar door je handelen."
Bij iemand met lang haar zouden mensen ook kunnen denken dat het een 'hippie of kraker' is, stelt Leo de Groot (Partij voor de Dieren). "Dat zijn allemaal vooroordelen."

Met keppel bij pro-Palestinademo?

Toch wil Nicky Eppich (VVD) van Coenders (GroenLinks) weten hoe die ertegenaan kijkt als een boa met een keppeltje naar een pro-Palestina demonstratie zou moeten. Coenders geeft aan niet in te willen gaan op als-danvragen.
Toch zou het volgens hem verkeerd zijn als de overheid iets gaat verbieden omdat mensen er mogelijk tegen gaan ageren. "De enige argumentatie daarvoor is wantrouwen richting religie."
Volgens Gerrie Elfrink (SP) gaat het bij het verbieden van religieuze uitingen bij boa's helemaal niet over de mens of de individuele handhaver, maar over de staat. "Die moet neutraal zijn. Juist om minderheden te beschermen. Bij religieuze uitingen is het punt dat je die moet dragen van het geloof. Zo iemand wordt door een mede-gelovige herkend als 'een-van-ons'."
Yildirim Usta (DENK) vindt het onbegrijpelijk dat er zo lang moet worden gedebatteerd over een aangenomen motie.

'Gemeenteraad hoogste orgaan'

Marcouch benadrukt dan ook dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is van Arnhem. "Niet de Tweede Kamer en niet de minister." Het uitvoeren van de motie duurde volgens hem even omdat hij eerst heeft geprobeerd om landelijk het gesprek erover te voeren. Dat lukte niet.
Mochten er in de toekomst andere regels of wetten komen, moeten die worden uitgevoerd, ziet de burgemeester. "Tot die tijd doen we wat de raad vraagt."

Vertraging bij Yesilgöz

Demissionair minister Dilan Yesilgöz is ondertussen in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de kwestie. Als het aan haar ligt, gaat het besluit van gemeenten om hoofddoeken en andere religieuze uitingen toe te staan van tafel.
Over de uitkomst van het gesprek met de VNG zou Yesilgöz de Kamer voor 1 maart informeren, maar haar woordvoerder laat weten dat dat nog wel een paar weken gaat duren.