Gelderland

Waarom zijn al die schoorstenen ingepakt?

Florian bezig met een 'regenjas'  voor een oude schoorsteen in Arnhem.
Florian bezig met een 'regenjas' voor een oude schoorsteen in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Oude schoorstenen zijn een bron van lekkages in oude huizen blijkt uit een rondgang bij dakdekkersbedrijven. Door de aanhoudende regenval kan bij slagregen, het water door de oude voegen of oud lood naar binnen sijpelen. Om extra schade te voorkomen worden de beschadigde oude schoorstenen nu even ingepakt met een plastic zeil. "Een regenjas voor de schoorsteen" legt dakdekker Florian van Manen uit. "Zo voorkom je voor een paar tientjes meer waterschade."
Let maar eens op als je daken van huizen bekijkt, het kan dan zijn dat je de ingepakte schoorstenen ineens overal ziet. Het is dus een noodoplossing zo'n 'plastic pleister' rond de verouderde beschadigde schoorstenen om te zorgen dat er niet meer vochtproblemen gaan ontstaan. De beschadigde schoorstenen kunnen alleen gerenoveerd worden als het dagenlang droog is en niet vriest daarom kiezen bedrijven er nu tijdelijk voor om ze in te pakken met een zeil.

'Schoorsteen niet drooggestookt'

Dakdekkers kunnen het aantal aanvragen voor het verhelpen van lekkages rond oude schoorstenen nauwelijks bijbenen. Dit speelt ook bij René Douma: "Bij ons gaat het in heel de provincie om honderden en honderden gevallen. Schoorstenen worden niet meer drooggestookt van binnenuit, omdat mensen centrale verwarming hebben. Combineer dat met weken achter elkaar bijna onophoudelijke regen en die schoorsteen wordt een soort spons op je dak. Dat kan dus lekkages veroorzaken."
Een medewerker van Dakcentrale Nederland uit Zutphen ervaart ook een piek aan meldingen van lekkages. "Wij hebben helaas op dit moment geen tijd om hier dieper op in te gaan. We hebben het simpelweg te druk met telefoontjes en vragen van onze klanten. Vrijwel allemaal over de schoorsteen, inderdaad."

Metselwerk en lood herstellen

Verder ziet Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis dat het vooral speelt bij oudere huizen. "Vooral bij woningen gebouwd in de jaren ’50, ‘60 en ’70 komt het regelmatig voor dat de aansluiting van de gemetselde schoorsteen op het houten dakbeschot, onder de dakpannen, gaat lekken. Het lood wordt dunner, er komen kleine scheuren in en dan gaat het bij regen lekken. De enige remedie is herstel van de schoorsteen. Vaak moet het metselwerk worden hersteld en moeten nieuwe loodslabben of ander materiaal worden aangebracht. Ook komt er voegwerk aan te pas."

Mos is een signaal

Dakdekker Werner Chritiaanse van Avelo uit Velp heeft nog een aanvulling: "Zie je mos op je schoorsteen? Dan houdt die al langdurig vocht vast. Het is dan echt tijd om in actie te komen en jezelf de ellende van een lekkage te besparen. En verder hoopt de dakdekker dat huiseigenaren de schoorsteen regelmatig laten inspecteren. De schade herstellen kan flink oplopen qua kosten. Ik kan als dakdekker wel het een en ander voor je herstellen, maar voor volledige renovatie moet er bijvoorbeeld ook een voegbedrijf komen."
Bekijk hoe dakdekker Florian van Manen een schoorsteen aanpakt.
'Regenjas' voor slechte schoorsteen

De totale kosten hangen volgens de bedrijven van meerdere factoren af. Het volledig laten verwijderen van je schoorsteen van boven tot onder kan je mogelijk bevrijden van een hoop ellende, maar kost je wel tussen de 3000 en 5000 euro. Schade door een lekkage kun je overigens verzekeren via een opstalverzekering voor je huis. Had je de lekkage kunnen voorkomen? Dan vergoedt de verzekering de schade niet. Een renovatie van een schoorsteen kost gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro.