Arnhem en omstreken

Veehouder gaat weer de fout in, inspectie neemt 170 runderen mee

Een koe moet beschikken over voer, water en een droge schone plek om te liggen. Foto ter illustratie.
Een koe moet beschikken over voer, water en een droge schone plek om te liggen. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een Gelderse veehouder 170 runderen in bewaring genomen omdat zij er verwaarloosd bij stonden. Dat gebeurde woensdag toen inspecteurs op hercontrole gingen, nadat het vorig jaar oktober ook al niet goed ging met de dieren van de boer.
"Vorig jaar stonden de dieren in een dikke laag mest zonder schone en droge ligplaats, en hadden zij beschimmeld voer. Dit keer was dat opnieuw het geval, maar was de situatie nog een tandje slechter, omdat er ook kadavers van schapen in de wei lagen", vertelt woordvoerder Bjorn Elsebrock.

Agrarische bedrijfshulp

De boer heeft na de eerste controle vorig jaar agrarische bedrijfshulp gekregen. Die heeft bijvoorbeeld geholpen de stallen weer schoon te krijgen. Daarna was de situatie een tijdje weer op orde. Nadat de hulp gestopt is, blijkt de situatie opnieuw verslechterd, aldus de woordvoerder.

Verwaarlozing dieren voor de rechter

Nu er geen blijvende verbetering in zicht is, heeft de NVWA 170 van de 230 runderen van de veehouder meegenomen. Elsebrock "De veehouder heeft runderen en kalfjes. We kunnen dieren alleen meenemen als we daar serieuze gronden voor hebben, en het jonge vee stond er wel stukken beter bij. We blijven wel inspecteren en er is een proces verbaal opgemaakt. Dat gaat naar de officier van justitie die kijkt of het strafrecht erover moet spreken."

Signalen dierenverwaarlozing

Wegens privacy van de veehouder maakt de NVWA niet bekend in welke plaats de boerderij staat. De autoriteit had voor de eerste inspectie in oktober signalen binnengekregen dat het niet goed zou gaan met de dieren. Zulke signalen komen soms van bezorgde melders, soms uit de zuivelindustrie die ziet dat er iets met de melk is, en soms uit een steekproef-inspectie, legt de woordvoerder uit zonder in te gaan op de aanleiding voor het onderzoek naar deze veehouder.

Oorzaken dierenverwaarlozing

Het komt wel eens vaker voor dat veehouders hun dieren niet goed genoeg kunnen of willen verzorgen. Daarbij speelt er vaak meer achter de schermen, vertelt de woordvoerder desgevraagd. "Aanleidingen zijn soms ingrijpende levensgebeurtenissen, soms verslaving, of soms ouder worden en niet meer zo goed kunnen zorgen als nodig is. "In dit geval waren de stallen en de boerderij ook verouderd, en de veehouder ook wat ouder."