Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Meldingen wolvenaanvallen door het dak, provincie wil in lente al ingrijpen

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © Charris Vantslot
ARNHEM - Het jaar 2024 is nog maar twee maanden bezig en toch zijn er al 240 dode dieren door wolvenaanvallen gemeld. Het record uit vorig jaar stammende jaarrecord van 300 gedode dieren bij boeren en dierenhouders, lijkt dus snel te sneuvelen. Woensdag werd ook duidelijk dat wolven die in Gelderland herhaaldelijk beschermd vee aanvallen, binnenkort onder voorwaarden mogen worden doodgeschoten.
Bij de 240 dode dieren die nu in amper twee maanden zijn gemeld, moet nog wel worden onderzocht of de inderdaad wolf de dader is geweest. Vorig jaar bleken van de 140 aanvallen er iets meer dan 10 uiteindelijk niet door een wolf te zijn gepleegd. Het ging bijvoorbeeld om een hond.

Afschieten en paintballen

Dat doodschieten begint wellicht al in april of mei. Dan moet het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland ingaan, aldus de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet. Concreet betekent dit dat wolven die bij herhaling goed beschermd vee aanvallen, kunnen worden afgeschoten.
Voor afschot moeten de dieren dan dus wel beschermd zijn met een zogenoemd wolfwerend raster, maar veel dierenhouders hebben dat niet. Het aantal landbouwhuisdieren dat beschermd is met maatregelen, was eind vorig jaar een paar procent. Inmiddels is dat volgens Zoet tien procent.
In het nieuwe wolvenplan staat ook dat in de hele provincie niet-schuwe wolven verjaagd mogen worden met een paintballgeweer. Dat nieuwe plan komt sowieso bij de rechter, kondigde de Faunabescherming al aan. Die stichting vocht eerder ook al het paintballen aan, dat gold toen al voor de Hoge Veluwe. In januari gaf de rechter daar uiteindelijk groen licht voor, maar omdat er geen recente waarnemingen waren, liet de provincie die ontheffing verlopen.

Subsidie voor hekken

Verder kunnen veehouders per april in de hele provincie geld krijgen voor het plaatsen van hekken die de wolf moeten tegenhouden, aldus Zoet. Tot dusver werd die subsidieregeling telkens tijdelijk opengesteld voor een gebied waar vee werd aangevallen.
De provincie wil 1 miljoen euro uittrekken voor de vergoeding van de hekken door de hele provincie. Veel dierenhouders aarzelen eerder nog over wolfwerende hekken omdat die een kostbare aangelegenheid zijn. Provinciale Staten moeten nog wel instemmen met de subsidie.