Stedendriehoek / Achterhoek

Een week na brugdrama Lochem is er dank voor naoberschap rond 'plaats delict'

Bloemen op de roerloze plaats van het fatale hijsongeval in Lochem
Bloemen op de roerloze plaats van het fatale hijsongeval in Lochem © Omroep Gelderland
LOCHEM - Bedrijven rond de plek van het dodelijke hijsongeluk in Lochem van vorige week verdienen lof en dank voor hun zorgzaamheid meteen na het brugongeluk, én ook een hart onder de riem voor de enorme schrik.
Dat vindt burgemeester Sebastiaan van 't Erve van Lochem, die bij meerdere bedrijven daar een bezoek bracht samen met wethouder Ria Leliveld. "We merken dat ook bij deze bedrijven de schrik er nog flink in zit. We hebben ze voor hun 'goede naoberschap' bedankt", zegt de burgemeester een week na het ongeluk waarbij een enorm brugdeel uit kabels viel. "Metaalbewerkingsbedrijf WILA heeft bijvoorbeeld direct de deuren open gesteld. Dáár zijn de bouwvakkers als eerste opgevangen. Daar konden we ze koffie geven en in gesprek gaan, om te proberen de schrik bespreekpaar te maken", zegt Van 't Erve.

Verdriet en schrik verwerken

Ook bij andere bedrijven gingen de burgemeester en wethouder langs, want ook daar hebben ze het zien gebeuren. "Ernaast ligt ook Friesland Campina waar niet zo lang geleden nog een grote brand was. Dus medewerkers daar schrokken natuurlijk enorm toen opeens weer al die zwaailichten en sirenes langskwamen. Het is nu echt nog steeds tijd om de schrik en het verdriet te verwerken. Andere vragen zijn voor later."

Onderzoek in stilte

Op de bouwplaats heerst intussen een week na het fatale ongeluk een roerloze stilte die dat lijkt te onderstrepen, zag verslaggever Vera Moison. De brugdelen die uit kabels zijn gevallen liggen nog zoals ze lagen op dezelfde plek. Er is één kraan weg, maar wat er verder nieuw is, zijn verse bloemen en kaartjes ter nagedachtenis aan de twee dodelijke slachtoffers. Bouw het betrokken bouwbedrijf BAM Infra Nederland hing de vlag woensdag halfstok.

Officier van justitie ging kijken

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie naar wat er nou mis is gegaan en of dat voorkomen had kunnen worden, gebeurt in stilte. Maar het is wel in volle gang. De plek wordt nog bewaakt, zag Vera Moison, en is formeel een 'plaats delict' waar ook de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) is gaan kijken, zo laat het OM weten.

Geen mededelingen

Over wat er precies is misgegaan vallen geen mededelingen te verwachten tot het onderzoek is afgerond. Geen van de betrokken onderzoeksinstanties geeft intussen aan wanneer dat precies is.