Rivierengebied

Wat is olé tabouleh? Het smaakt leerlingen best goed

Olé Tabouleh in de klas gemaakt
Olé Tabouleh in de klas gemaakt © Omroep Gelderland
DRUTEN - Bij 120 basisscholen in Nederland kwam woensdag een kok in de klas. Tijdens het evenement Kok in de Klas krijgen leerlingen uit de bovenbouw een kookles van een echte chef van een restaurant. Het is de bedoeling dat de leerlingen door zelf te koken er ook meer plezier in krijgen. Basisschool de Appelhof in Druten is een van de deelnemers aan het evenement.
Leerlingen kregen daar twee koks te gast van restaurant Old Skool uit hun eigen Druten. Chef Pascal van Eldijk legt uit dat er vandaag een olé tabouleh gemaakt gaat worden. Dat moest wel even worden uitgelegd aan de kinderen.
Tabouleh is een salade met bulgur en diverse groenten. In dit recept leer je nieuwe smaken kennen. Ook leer je verschillende vaardigheden van een kok. "Vooral veel snijden", vertelt een van de leerlingen. Dat klopt, en sommige kinderen vinden het een goede tip om je vingers krom te houden en niet uit te strekken tijdens het snijden.

Doel is ook om gezonder te eten

Uit het eerder verschenen advies van de Gezondheidsraad blijkt dat onze manier van eten moet veranderen als we gezonder en duurzamer willen leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan we nu doen. "Wat is er nu mooier dan zelf te gaan koken en te leren over hoe dat moet, wat voor groentes je kunt gebruiken en hoe het smaakt uit te proberen?", zegt Wieke Bonthuis van het actieprogramma Jong Leren Eten Gelderland tijdens haar bezoek aan Druten.
Het gaat bij Kok in de Klas om een eenmalig bezoek van een kok. Maar hoort een basisvaardigheid zoals koken dan niet standaard thuis op een basisschool? Die vraag leggen we voor aan leerkracht Hannah Kocken van de Appelhof. "Eigenlijk zou er wel meer aandacht voor moeten zijn. Het is voor de kinderen leuk en je kunt er van alles mee combineren qua rekenen en met maten werken. Maar je hoeft het natuurlijk niet altijd te combineren".
Aan het eind van de ochtend wordt er natuurlijk ook gegeten. Aan de gezichten kun je zien dat het smaakt. Bij de meesten dan.