Achterhoek / Stedendriehoek

Deze Gelderse gemeenten vragen het meeste belasting (en deze het minst!)

Check de kaart om te kijken waar je veel of weinig betaalt.
Check de kaart om te kijken waar je veel of weinig betaalt. © Pixabay
DOETINCHEM - Doetinchem heeft de twijfelachtige eer de gemeentebelastingen dit jaar het hardst te laten stijgen in de provincie. Huishoudens met meerdere personen gaan daar 17 procent meer belasting betalen dan vorig jaar, op de voet gevolgd door Oude IJsselstreek (16 procent) en Culemborg (14 procent). In elf Nederlandse gemeenten gingen de belastingen omlaag, maar helaas, daar zit geen Gelderse gemeente bij.
De kosten stijgen dus het hardst in Doetinchem, maar die gemeente is niet het duurst, in tegendeel. Een huishouden met meerdere personen betaalt in in Doetinchem jaarlijks bijvoorbeeld gemiddeld 898 euro aan gemeentelijke belastingen. Dat is een heel stuk lager dan de gemeente West-Betuwe met gemiddeld 1271 euro per meerpersoonshuishouden per jaar. De goedkoopste gemeente is Nijkerk met 711 euro per jaar.

Gemeentebelasting boven 1200 euro

Naast West-Betuwe zijn ook Renkum (1219 euro), Rozendaal (1206 euro) en Brummen (1203 euro) dure gemeenten om belasting te betalen. Burenaren betalen ook flink met 1189 euro.

Goedkope gemeenten in Gelderland

De goedkope gemeenten zijn Nijkerk (711 euro), Aalten (713 euro) en Putten (716 euro). Ook Nunspeet, Ede en Harderwijk blijven onder de 800 euro voor een meerpersoonshuishouden.

Kijk op de kaart

Op onderstaande kaart zijn de hardste stijgers rood gekleurd. Voor elke gemeente zijn ook de gemiddelde belastingen voor meerpersoonshuishoudens te zien, uitgesplitst naar waar de belastingen uit zijn opgebouwd: onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Apeldoorn staat op de kaart als harde stijger met 17%, maar dat is onterecht. De gemeente heeft huishoudens vorig jaar eenmalig 100 euro belastingkorting gegeven, waardoor de stijging nu 17% lijkt in plaats van 3,5%
Eerder werden andere gemeenten ingeschat als de hardste stijgers van 2024, op basis van hun begrotingen. Niet Brummen en en Overbetuwe zoals eerder begroot, maar Apeldoorn en Doetinchem bleken de daadwerkelijke koplopers.
Vorig jaar was Harderwijk de hardste stijger en stegen de aanslagen voor Doetinchemmers het minst.