Stedendriehoek / Achterhoek

Raf (14) ontwerpt officiële vlag voor zijn eigen dorp

Raf toont de nieuwe officiële nieuwe Leuvenheimse vlag
Raf toont de nieuwe officiële nieuwe Leuvenheimse vlag © Omroep Gelderland
LEUVENHEIM - Een officiële vlag voor een dorp maken. Dat klinkt als iets waar een raad van wijzen zich maandenlang over kan buigen. Zo niet in het dorpje Leuvenheim. Het dorp heeft sinds deze week zijn eigen vlag: En die vlag is een ontwerp van 14-jarige Raf van den Bersselaar.
"Ik ben heel trots", zegt Raf als hij aan komt lopen met de nieuwe officiële Leuvenheimse Vlag. Zijn ontwerp dus. "Ik vind het echt bizar dat ik heb gewonnen." Want er werden maar liefst zeventig ontwerpen ingediend voor de vlaggenwedstrijd, die werd uitgeschreven om het dorp zijn eigen vlag te geven.

'Waarom hebben wij eigenlijk geen eigen vlag?'

"De gemeente Brummen heeft zijn eigen vlag, Eerbeek heeft een vlag, Hall heeft een vlag", somt Mark Donatz, de voorzitter van de dorpsraad snel op. "En toen waren er mensen in Leuvenheim die vroegen waarom Leuvenheim eigenlijk geen vlag heeft. Tja, dat wisten wij eigenlijk ook niet."
Besloten werd om dit meteen recht te zetten. Dat het echt in het dorp leefde blijkt wel aan het grote aantal ontwerpen dat door de dorpsbewoners werd ingediend. Ook de dorpsschool ‘De Rietgors’ deed mee en maakte er zelfs een project van voor alle leerlingen. Uiteindelijk brachten 110 van de 700 inwoners van Leuvenheim hun stem uit.
"We kregen echt rode kiespotloden van de gemeente en een echte originele stembus", zegt de voorzitter van de dorpsraad trots. Toen iedereen gestemd had, zijn we gaan tellen en daarna heeft de burgemeester zelf de uitslag bekend gemaakt. En Raf was de winnaar."

Gratis vlag voor iedere inwoner

Rafs ontwerp is dan ook wel heel bijzonder. Hij heeft met het ontwerp de kern van Leuvenheim willen weergeven. "Ik heb geel als hoofdkleur gebruikt. Dat betekent zon en inwoners", aldus Raf. "Onderaan heb ik groen gebruikt als bos en landschap. Blauw is voor de IJssel en de Leuvenheimse beken gedaan. En hier heb ik de Wildbaan getekend, Leuvenheim staat namelijk bekend om al zijn landgoederen."
Alle inwoners krijgen de vlag gratis cadeau. Het is de bedoeling dat ze hem op speciale momenten uithangen. En er is straks beslist geen excuus voor de dorpsgenoten om hem niet uit te hangen, want degenen die geen vlaggenmasthouder hebben krijgen er gratis eentje bij.