Rijk van Nijmegen

Parlement roemt 'eigensoortige' Van Agt

Dries van Agt.
Dries van Agt. © Bert Beelen
NIJMEGEN - De begin deze maand in Nijmegen overleden Dries van Agt is met veel warmte en markante anekdotes herdacht in de Eerste en daarna de Tweede Kamer.
Voor de oud-premier van CDA-huize was 'rechtvaardigheid als volbloedjurist een kernbegrip' en hij 'acteerde op zijn geweten', zo omschreef demissionair minister-president Mark Rutte de rode lijn van zijn verre voorganger. Net als Rutte legden ook Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de nadruk op zijn markante optredens.

'Onconventioneel en vernieuwend'

Van Agt was 'een onconventioneel en vernieuwend politicus die altijd zichzelf is gebleven', zei Bruijn. Bosma noemde Van Agt 'een politiek icoon'. Volgens Rutte was de beeldvorming over Van Agt te beperkt en paste hij niet in een hokje.
"Dries van Agt was zijn leven lang een totaal eigensoortig mens. Een man die onder alle omstandigheden en in elke functie zichzelf bleef en nooit het grijze midden zocht. Zijn levensmotto ontleende Van Agt aan de apostel Paulus: 'Onderzoekt alles, maar behoud het goede'", memoreerde premier Rutte. Volgens Rutte was een gesprek met Van Agt 'altijd genoeglijk en nooit saai'. "Er viel ook steevast wat te lachen. Ook als het gesprek scherp was, en dat was vaak genoeg het geval."

Premier van drie kabinetten

Van Agt kwam als Nijmeegse progressieve jurist in één klap in de landelijke politiek terecht, maar 'ontpopte zich daarna al snel als een oerconservatief', zei Rutte. Hij begon als justitieminister en werd daarna premier van drie kabinetten. In zijn latere leven werd hij weer progressief, zei Rutte, doelend op zijn 'hartstochtelijke' steun voor de Palestijnse zaak.
Vlak voordat de herdenking in de Tweede Kamer begon, lieten activisten in de plenaire zaal van zich horen en toonden een Palestijnse vlag. Ze werden weggevoerd door de beveiliging.