Stedendriehoek

Ziggy Krassenberg gooit hoge ogen in Amerika: 'Op bepaald moment heb je de top bereikt'

Ziggy Krassenberg bij een awarduitreiking.
Ziggy Krassenberg bij een awarduitreiking. © ANP
ZUTPHEN - De afgelopen weken lijkt het alsof Ziggy Krassenberg in zijn eigen jongensdroom leeft. De Zutphense artiest, die in Nederland weinig voet aan de grond kreeg, overleefde de audities van de Amerikaanse talentenjacht American Idol. Nu houdt zijn telefoon niet op met rinkelen. "Ik krijg eindelijk de waardering die ik verdien."
De oplettende televisiekijker kan Ziggy kennen van zijn optredens in verschillende talentenjachten. Zo deed hij mee aan The Voice, Idols en K2 zoekt K3, de ene keer met meer succes dan de andere.
Dat hij het nu in Amerika probeert, vindt Ziggy zelf volkomen logisch. "De Amerikaanse droom heb ik al van jongs af aan gehad, want ik wist al snel dat ik te groot zou zijn voor Nederland. Ik ben uitgesproken, heb een goede stem en natuurlijk star presence, dat wordt in Nederland gewoon moeilijk. Hier is het toch: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet."

Straatartiest in Zutphen

Tot zijn zeventiende zong Ziggy als straatartiest in Zutphen de longen uit zijn lijf. Maar daarna was het gauw klaar. "Ik ben weggepest", vertelt hij. "Ik heb dus een haat-liefdeverhouding met Zutphen. Ik vind het een hele mooie stad en mijn moeder woont er nog. Als de jeugd er niet zo verrot was, was ik al lang terugverhuisd."

Amerikaanse droom

De pestkoppen zijn nu even ver weg, want sinds zijn geslaagde auditie regent het bewondering. "Het is nu mijn tijd om te laten zien hoe het moet", zegt hij opgetogen. Daarvan getuige ook de explosieve groei van zijn volgersschare op sociale media. "Van Ilse DeLange tot Jamai, iedereen is zo trots!"
Dat waren juryleden Katy Perry en Lionel Richie ook, die zijn vertolking van Lady Gaga's Million Reasons beantwoordden met lovende woorden en een staande ovatie.
Ik vind dat ik er thuishoor
Hoe anders ging dat in Nederland, waar hij regelmatig een storm van kritiek over zich heen kreeg. "Ik ben klein gehouden. Ik mocht nergens mijn verhaal doen en kreeg ontzettend veel haat. Ik werd niet serieus genomen als artiest", somt Ziggy op. Maar American Idol geeft hem de kans het tij te keren en beroemd te worden. "Het is hier fantastisch. Er is glitter en glamour, echte showbizz. Ik vind dat ik er thuishoor. Het is ik, mijn stem en de wereld."

'Eindelijk waardering'

Van al zijn nieuwe volgers krijgt hij veel positieve reacties, zegt Ziggy. "Iedereen is zo trots. 'Wat fijn dat je laat zien dat uniek zijn een kracht is', zeggen ze. Het werd toch eens tijd dat ik eindelijk de waardering krijg die ik verdien."
Maar ondanks al die aandacht, blijft Ziggy nuchter. "Ik ben gewoon een mens, ik poep en ik plas. Het is ook weer niet helemaal nieuw voor me, ik heb in Nederland al veel succes gehad. Ik wil andere artiesten in ons bekrompen land een beetje inspireren: doe eens gek!"

Songfestival

Hoewel al Ziggy's pijlen op Amerika zijn gericht, heeft hij nog wel een grote Nederlandse droom. "Als ze me vragen voor het Eurovisie Songfestival, zeg ik meteen ja. Ik ben eerder keihard afgewezen, terwijl mijn inzending zeker een finaleplek waardig was. Ik heb nu goede nummers liggen en ik werk met een succesvolle producer. Dus ik sta in de startblokken, ik ben klaar om te vuren."
Maar eerst maar eens zijn American Idol-avontuur afmaken. In de volgende uitzending draait het om de Hollywood Week. "Daar wordt bepaald of je een ster bent of een goede zanger. Ook wanneer je daar strandt, kun je soms een miljoenendeal tekenen. Ik ben ontzettend trots dat ik erdoor ben gekomen."