Liemers / Achterhoek

Halfvasten dit weekend, maar wat is dat?

Halfvasten Angerlo is een begrip
Halfvasten Angerlo is een begrip © Omroep Gelderland
ANGERLO - Terwijl duizenden bezoekers langs de kant staan om de Halfvasten-carnavalsoptocht in Angerlo te aanschouwen, gaat pastoor Thanh Ta voor in de kerk in Zevenaar. Al deze mensen vieren Halfvasten, maar wel ieder op hun eigen manier.
Halfvasten betekent in de katholieke kerk dat we halverwege de vastentijd zijn, op weg naar Pasen. De hele vastentijd duurt zes weken. Voor de mensen in Angerlo is het vooral een dag om nog een keer met z'n allen carnaval te vieren.
De optocht in Angerlo is het grootste Halfvasten-feest in Gelderland. Er zijn ook optochten in Netterden, Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Angeren, maar in Angerlo hangt het zondag 3 maart met de benen buiten. Met zo'n duizend deelnemers in een dorpje dat zelf maar iets meer dan duizend inwoners telt.
Oprichter van de Halfvasten-optocht in Angerlo is een trotse Jan Hendriks: "Toen ik hier vanuit Brabant kwam wonen ben ik begonnen om het carnaval in te voeren met carnavalsclub De Deurdouwers. Het Halfvasten is ook typisch carnaval. We zijn daarvoor inspiratie op wezen doen in het Brabantse dorp Zeeland. En zo hebben we het hier ook ingevoerd, nu al voor de 22e keer."

Op weg naar Pasen

Groot feest dus in Angerlo, met ook het nodige bier, maar de echte oorsprong van Halfvasten vinden we dus in de katholieke kerk. Pastoor Thanh Ta van de parochie Liemers legt uit: "Halfvasten is het idee, we zijn nu halverwege het vasten, we hebben het volgehouden, we gaan richting Pasen. We noemen die zondag halverwege de vastenperiode van zes weken 'letare' zondag. Dat betekent in het Latijn 'verheugt u' oftewel 'zie uit naar' omdat we uitzien naar Pasen, de verrijzenis van Jezus uit de dood."

De kledingkast van meneer pastoor

Bij dat feest hoort ook een speciale kazuifel, het gewaad dat een priester draagt tijdens de eucharistieviering. Bij Halfvasten is dat een gewaad in de kleur roze. Pastoor Thanh Ta: "Dat zit als volgt. De kleur die bij het vasten hoort is paars. En de kleur die bij Pasen hoort is wit, dat is gewoon feest en daar hoort licht, oftewel wit bij. En halverwege die kleuren heb je dan roze."
Toch verschijnt de pastoor niet in het roze tijdens het Halfvasten. Voor zijn kledingkast in de sacristie vertelt hij: "Nee, helaas heb ik geen roze kazuifel. Want de gewaden zijn erg duur. En omdat we de kleur roze bijna nooit dragen, heb ik geen gewaad in die kleur. Wel in het goud bijvoorbeeld, als er een andere feestelijke dag is bijvoorbeeld. Maar als er een sponsor is voor een roze kazuifel, dan hoor ik het graag!"
Halfvasten is feest en kerk

Hopen op mooi weer

In Angerlo trekt de optocht zondag 3 maart dus voor de 22e keer door het dorp. De start is om 13.00 uur. Met zo'n tachtig wagens, loopgroepen en duizend deelnemers uit de hele omgeving wordt het weer een groot feest, aldus Jan Tiecken van de organisatie: "Alles is geregeld, dat doen we samen met het hele dorp want bijna iedereen doet mee. Het enige waar ik nu nog op hoop is mooi weer."