Stedendriehoek / Achterhoek

Geel busje gezien? Er zitten gestolen fatbikes in

Een voorbeeld van een gestolen fatbike van een van de verhuurbedrijven.
Een voorbeeld van een gestolen fatbike van een van de verhuurbedrijven. © Facebook/Solexverhuur Woudenberg
LAREN - Verhuurders van fatbikes waarschuwen voor een groep mannen die fatbikes huurt en ze niet meer terugbrengt. Twee bedrijven zeggen van vier mannen in een gele bus de dupe te zijn. Zowel in Laren in de Achterhoek als in het Utrechtse Woudenberg zijn vier van deze elektrische 'dikke fietsen' verdwenen. "We zijn niet verzekerd."
Frank Jonk van Unieke Uitjes in Laren en Borculo heeft de fatbikes die maandagmiddag verdwenen nog niet terug. "Ik denk dat de accu's nu wel leeg zijn", schampert hij. "We werden last minute gebeld of we er vier hadden en dat gebeurt wel vaker. Ik zei 'prima, kom maar langs, ik leg ze nog even aan de lader'."
Hij had onraad moeten ruiken. "De zaak kwam al niet echt betrouwbaar over. Ik had ze voor de zekerheid een kopie van een identiteitsbewijs gevraagd. Ze rekenden ook contant af."

Gestolen identiteitsbewijs

Het persoonsdocument bleek vals, kwam Jonk achter. Het spoor leidde naar een adres in Voorthuizen. "Die persoon wist van niks, het id-bewijs was eerder gestolen."
De politie die Jonk erbij haalde, stuitte op een ander telefoonnummer dan de verhuurder. "Ik heb dat nummer gebeld en die wist van niks. En dan weet je: ze komen niet meer terug met de fatbikes."
Het Achterhoekse bedrijf staat niet alleen. Eerder op de dag verdwenen gisteren vier fatbikes bij een verhuurbedrijf in het Utrechtse Woudenberg. Het lijkt wel of ze daarna naar Laren zijn doorgereden om daar toe te slaan, zegt Coby van de Lagemaat van Solexverhuur Woudenberg. Ook zij ging overstag, terwijl ze het niet helemaal vertrouwde. Ze vroeg niet om een ID-bewijs. "Daar heb ik nu spijt van."

'Er viel niks te halen'

In tegenstelling tot de oplichting in Laren kwam in Woudenberg de vraag voor huur van de 'dikke fietsen' via een online reservering. Ook daarop stond Voorthuizen als woonplaats van de aanvrager. De verhuurder: "We zijn daar nog wezen kijken, maar er viel niks te halen. Toen wisten we dat we erin waren geluisd."
Beide verhuurders zijn niet verzekerd. Zowel Jonk als Van de Lagemaat kan 6.000 euro afschrijven. Ze deelden foto's van de vermeende dieven op hun Facebookaccounts. "Het gaat om dezelfde groep, daar ben ik honderd procent zeker van", zegt de Woudenbergse. En meerdere bekenden van Jonk, zegt hij, hebben de wagen gezien waar de vier zich in verplaatsen. "De fatbikes gingen in een gele bus."
Jonk in Laren denkt erover na de fatbikes, hij heeft er nu nog zes, uit te rusten met een gps-tracker, zodat hij kan zien waar ze zijn.

Politie: beelden delen mag niet

Het zelf delen van beelden met als doel mensen op te sporen is niet toegestaan, reageert een woordvoerder van de politie. "De politie mag dit doen onder strenge voorwaarden. Door zelf beelden van mensen en voertuigen te delen van ‘verdachten’, loop je risico dat je je eigen zaak voor de voeten loopt, dat een verdachte later in het strafrechtelijke proces daar gebruik van maakt.' Verder lopen gedupeerden het risico op een tegenaangifte vanwege smaad.
Spullen die worden verhuurd, worden soms niet teruggebracht, zegt een woordvoerder van belangenorganisatie Hiswa-Recron. Een trend in fatbikediefstallen signaleert ze niet. "Veel komt het niet voor, maar fatbikes zijn wel gewilde objecten." Ze adviseert verhuurders altijd om persoonsgegevens van huurders te registreren. "Maar als je valse namen krijgt, is het wel heel lastig."

'Mensen beetje vertrouwen, anders word je knettergek'

Partyboerderij Vossenberg in Epe verhuurt fatbikes aan groepen vanaf 25 personen. "Bij ons gaat het altijd goed, maar dat komt misschien wel omdat wij alleen aan groepen en partijen verhuren en amper aan particulieren", zegt de bedrijfsleider.

"Bij ons moet van tevoren worden gereserveerd en ook vooraf worden betaald. Wij gaan wat dat betreft uit van het goede in mensen. Doe je dat niet, dan word je knettergek."

Ook de fatbikes van het verhuurbedrijf in Epe zijn niet verzekerd tegen diefstal. "Dat willen verzekeraars niet. Gebeuren er ongelukken met onze fatbikes, dan zijn we wel verzekerd", zegt de bedrijfsleider.