Noord-Veluwe

Wicher viert zijn 18e verjaardag, maar is 72 jaar

Wie jarig is, mag kaarsjes uitblazen.
Wie jarig is, mag kaarsjes uitblazen. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Wicher Groen uit Nunspeet werd geboren op schrikkeldag. Hij wordt dit jaar 72, maar in schrikkeljaren is hij eindelijk volwassen: 18.
Eens in de vier jaar is het schrikkeljaar en telt het jaar 366 dagen. Dit jaar zijn er op schrikkeldag ruim 11.000 Nederlanders jarig. Wicher Groen is er hier een van. Bovendien is er voor hem dit jaar extra reden voor feest. Hij werd 72 jaar geleden geboren en wordt dit jaar in schrikkeljaren officieel volwassen: 18 jaar. "Het voordeel is dat je niet zo snel oud wordt."

Hoe vier je het?

Wicher viert zijn verjaardag dit jaar met zijn vrouw, broers en schoonzussen. De kinderen en kleinkinderen komen in het weekend op bezoek. Andere jaren vierde hij het altijd op 28 februari. "Iedereen denkt te weten wanneer ik in een 'normaal' jaar écht jarig ben."
"De een zegt: 'je bent op 28 februari jarig', en dan zegt een ander: 'je bent op 1 maart jarig.' Ik denk zelf de 28e. Iedereen heeft een beetje gelijk. Ik zeg altijd: ik ben de laatste dag van februari jarig."
Hij heeft het nooit vervelend gevonden om jarig te zijn op schrikkeldag. Ook niet als kind. "Het grote voordeel is dat veel mensen aan je denken op zo'n schrikkeldag. O, verrek, zeggen ze dan: Wicher is jarig! Ik krijg dan altijd veel telefoontjes. Dat is wel heel aardig."

Gratis krat bier en taart

Jarig zijn op schrikkeldag heeft volgens Wicher nog meer voordelen. "Toen ik 24 was, stond er een grote advertentie in de krant. Daarin stond geschreven: 'wie vandaag jarig is, heeft een krat bier verdiend.'
Je kon een krat Heineken krijgen als je een uittreksel van het bevolkingsregister en een bewijs dat je meerderjarig was, kon laten zien. Vervolgens kwam de plaatselijke slijter een kratje bier brengen met een grote strik erom. Ik mocht het statiegeld ook houden. Daar kon ik nog een krat van kopen."
En ook bakker Piet uit Elspeet had eens een actie. Daar mocht je een taart komen halen. Bij Dolfinarium in Harderwijk kreeg je een toegangskaartje gratis. "Dat was slim van ze, want we kwamen natuurlijk met de hele familie."

Getrouwd op schrikkeldag

Schrikkeldag is niet alleen een bijzondere verjaardag, maar voor sommigen ook een trouwdatum. Frank van Doorn en Rosianne Van Doorn-Nobel geven elkaar vandaag het jawoord op Kasteel Wijenburg in Echtveld. "We vonden het eigenlijk wel grappig. Deze dag komt eens in de vier jaar voor en niet veel mensen zijn getrouwd op deze datum."
De trouwfoto van Frank en Rosianne.
De trouwfoto van Frank en Rosianne. © Inge Kooiman Fotografie
Rosianne vindt de datum erg leuk, maar het ging er vooral om dat Kasteel Wijenburg beschikbaar was. "Als het kasteel niet had gekund, waren we een week eerder of later getrouwd."
In aanloop naar de bruiloft kregen ze al vaak de vraag hoe ze het dan gaan doen met hun jubileum? Daar weet het kersverse bruidspaar wel raad mee. "We vinden het leuk dat we er om de vier jaar echt stil bij kunnen staan. Andere jaren vieren we het gewoon wat kleiner."