Noord-Veluwe

Omwonenden kijken rond in opvang voor Oekraïners

Omwonenden werden maandagavond bijgepraat over de plannen
Omwonenden werden maandagavond bijgepraat over de plannen © Omroep Gelderland
EPE - Vele tientallen omwonenden van het hotel Dennenheuvel in Epe kwamen maandagavond naar het hotel om zich te laten voorlichten over de plannen voor de opvang van in totaal negentig vluchtelingen in het pand. Half maart moeten er wat de gemeente betreft al tachtig Oekraïners in het hotel worden ondergebracht. De opvang moet er voor drie jaar komen.
De buurt vindt het allemaal wel heel snel gaan. Er ligt op dit moment nog geen collegebesluit op tafel waar bezwaar tegen gemaakt kan worden. Burgemeester Tom Horn van Epe zei maandagavond dat de gemeente alles netjes wil regelen. Daarom is de eerdere datum van 1 maart nu verschoven naar half maart.
"De gemeente moet z'n huiswerk voldoende doen", stelt Coert Kelkes. Kelkes zegt nu zo'n vijftien buurtbewoners als juridisch adviseur bij te staan. Hij zegt dat de buurt niet zozeer tegen de opvang is, maar hij vindt dat de buurt meer betrokken moet worden bij het besluit. Meer bewoners gaven dit maandagavond aan. Maar er is ook weer een groep die zich enthousiast aanmeldt als vrijwilliger voor de opvang.

Wat gebeurt en na drie jaar?

Buurtbewoonster Marianne van Heeften heeft ook zorgen over de toekomt van het pand. De opvang is nu voor drie jaar bedacht. Maar Marianne is daar niet gerust op. "Vooral omdat de gemeente ons niet kan vertellen over welke termijn het gaat. Die drie jaar kunnen ze niet garanderen. Dat heb ik ook zwart op wit van de gemeente gekregen."
Burgemeester Horn benadrukt dat het huidige plan voor drie jaar is. Bij een eventuele verlenging moet er ook eerst weer een nieuw besluit komen en zal ook daar beroep op mogelijk zijn.