Noord-Veluwe

Wegen te gevaarlijk, dus gaan bewoners zelf maar laseren

Met een bord waarschuwt de werkgroep hardrijders voor hun snelheid.
Met een bord waarschuwt de werkgroep hardrijders voor hun snelheid. © Omroep Gelderland
ERMELO - Er wordt vaak te hard gereden en dat is levensgevaarlijk. Dat vindt een werkgroep uit Ermelo van een aantal wegen in het dorp. Om de snelheid omlaag te krijgen neemt de groep het heft in eigen hand. Met behulp van een lasergun worden hardrijders op hun te hoge snelheid gewezen. "We hopen dat dit helpt."
Met een duidelijk doel start de werkgroep 'Veiligheid, Voorzieningen en Omgeving' op maandagochtend op de Varenlaan in Ermelo. Maar liefst vijf man sterk staat klaar om te gaan laseren. "Jammer dat het nodig is, maar goed dat we het doen", klinkt er in koor.
De werkgroepleden willen namelijk maar al te graag verandering in snelheid zien. Tussen struiken en auto's stelt de groep zich verdekt op, al valt dat nog niet met mee met de reflecterende hesjes die ze moeten dragen. Arie Herlaar heeft de eer om de lasergun te gaan bedienen en al gelijk is het duidelijk. Aan de snelheid van 30 kilometer per uur die in deze straat geldt, houdt lang niet iedereen zich.

Kinderen

"39, 34, 42, 48", somt Arie op. "Er ligt daar een drempel", wijst hij naar achter op de Varenlaan toe. "Mensen komen daaroverheen en rijden dan lekker uit. Het gaat gewoon te vaak te hard." En zo gaat het op meer plekken in Ermelo. De werkgroep leek het daarom een goed idee om via Veilig Verkeer Nederland een laserset te lenen om zelf op verschillende momenten in kaart te brengen hoeveel bestuurders er nou te hard op het gaspedaal trappen.
"Het is echt belangrijk dat mensen zich aan de snelheid houden", vertelt Arie. "Op deze wegen fietsen veel kinderen. Je moet er niet aan denken dat er dan wat gebeurt. Een lagere snelheid is gewoon veel veiliger."

Bewustwording

Met hun actie hoopt de werkgroep twee doelen te bereiken. Arie: "De eerste is bewustwording van het gevaar van snelheid van buurtbewoners. Vaak zie je namelijk dat dat ook de mensen zijn die te hard rijden in een wijk. En aan de andere kant willen we met de resultaten naar de gemeente, in de hoop dat zij meer laten handhaven en de weg aanpassen, zodat hard rijden minder makkelijk gaat."
Wethouder Ronald van Veen laat weten dat hij het meetinitiatief toejuicht en binnenkort met de initiatiefnemers in gesprek gaat. "Wij laten trouwens ook regelmatig metingen uitvoeren naar intensiteiten en snelheden op de relevante straten en wegen. Tenslotte kunnen wij de wegen aanpassen, maar niet het gedrag van mensen. Dat moeten we met elkaar doen."
Zelf snelheid meten